Film over het leven van John Edgar Hoover

Leonardo DiCaprio als J. Edgar Hoover – Still film

Sinds donderdag is in de bioscopen een door Clint Eastwood geregisseerde speelfilm te zien over de bekende criminalist en FBI-directeur John Edgar Hoover (1895-1972).

John Edgar Hoover werd in mei 1924 benoemd tot directeur van het Bureau of Investigation en in 1935 werd hij directeur van het hieruit voortgekomen Federal Bureau of Investigation (FBI). Hij bleef op zijn post tot zijn dood in 1972.

Onder Hoover’s leiding steeg het aanzien van de dienst enorm.

- advertentie -J. Edgar Hoover in 1961

In de jaren dertig hield de dienst zich onder meer bezig met het vervolgen van gangsters en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de FBI in Amerika onder meer bekend vanwege de ontmaskering van verschillende geheim agenten van de asmogendheden.

Na de oorlog ging Hoover zich steeds meer bezig houden met bestrijden van in zijn ogen gevaarlijke communistische elementen. Bij de onderzoek naar de ‘subversieve activiteiten’ van communisten was vrijwel alles geoorloofd. De FBI luisterde af wie het wilde en na verloop ontstond bij steeds meer mensen het idee dat Hoover een van de machtigste mannen van Amerika was.

Hoover en zijn FBI leken alles te weten, zelfs over de grootste Amerikaanse leiders. De dienst werd op den duur steeds vaker bekritiseerd, onder meer omdat er in de fanatieke strijd tegen het communisme steeds vaker burgers lastig gevallen werden die eigenlijk helemaal niets met het communisme te maken hadden.

Verschillende Amerikaanse presidenten overwogen serieus hem te ontslaan, maar geen van hen durfde dit ook echt te doen.

J. Edgar Hoover diende onder maar liefst acht presidenten: John C. Coolidge, Herbert C. Hoover, Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson en Richard Nixon.

Hij overleed op 2 mei 1972 aan een hartaanval en kreeg een staatsbegrafenis.

Het Amerikaanse Congres wilde hierna dat er niet nog eens iemand zo lang FBI-directeur kon zijn. Er werd daarom een wet aangenomen die er voor zorgde dat een directeur van de dienst voortaan nog maximaal tien jaar aan kon blijven.

Film over J. Edgar Hoover

J. Edgar, de film

Clint Eastwood maakte een ruim twee uur durende film over het leven van de beroemde Amerikaan. De rol van Hoover wordt vertolkt door Leonardo DiCaprio. In de film wordt Hoover gevolgd vanaf zijn jonge jaren tot zijn dood.

Speciale aandacht in de film voor schandalen in zijn carrière en details over zijn privéleven. Zo wordt bijvoorbeeld ingegaan op de geheime relatie die de FBI-directeur jarenlang zou hebben gehad met zijn mannelijke assistent Clyde Tolson (Armie Hammer). Ook zijn relatie met zijn vaste secretaresse Helen Gandy (Naomi Watts), komt in de film uitgebreid naar voren.

J. Edgar draait sinds donderdag in ongeveer dertig bioscopen

De trailer van J. Edgar

Nieuw Land ErfgoedcentrumMetamorfoze, het het Nationaal Programma voor het…
St. Trinian's - Ronald SearleDe Britse striptekenaar en cartoonist…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: