‘Fossielen van 3,4 miljard jaar oud gevonden’

Foto: David Waceyy

Wetenschappers zeggen in Australië fossielen van maar liefst 3,4 miljard jaar oud te hebben gevonden. Dat meldt de universiteit van Oxford.

De vondst is gedaan door een team wetenschappers van de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Western Australia. Hun studie is zondag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.

De oeroude fossielen werden gevonden tussen rotsen bij een van de oudste stranden ter wereld,

- advertentie -Foto: David Waceyy

in het westen van Australië. Volgens de onderzoekers bewijzen de fossielen dat er op aarde al bacteriën leefden in de periode dat er nog nauwelijks zuurstof was. Het organisme zou hebben kunnen overleven door zich als het ware te voeden met zwavel.

De aarde was 3,4 miljard jaar geleden nog een hele hete planeet met enorm veel vulkanische activiteit. Boven de aarde zou constant een dik, grijs wolkendek hebben gehangen waardoor de temperatuur op aarde constant hoog bleef. Het water in de oceanen was zeker een stuk hoger dan vijftig graden. Land was er bovendien niet veel en daarnaast was er in deze periode nauwelijks zuurstof aangezien er nog geen planten of algen waren die dit produceerden.

De vondst van de minuscule fossielen toont volgens de wetenschappers aan dat er in deze levensvijandige tijd dus toch leven mogelijk was. In plaats van zuurstof zouden de bacteriën zwavel hebben gebruikt voor energie en groei. Volgens professor Martin Brasier van de Universiteit van Oxford komen dit soort bacteriën vandaag de dag wel vaker voor.

De onderzoekers zijn er vrij zeker van dat de fossielen 3,4 miljard jaar oud zijn omdat de rotsen waar ze gevonden werden gevormd in twee bekende vulkanische periodes.

salme-estland-schip
Foto: ERRArcheologen hebben in Estland de resten van een…
Willekeurige foto van enkele amfora's - Foto: Ad MeskensTweehonderdvijftig…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: