Geheimzinnigheid rond archeologische vondst Uden

Archeologen zouden bij Uden een graf vol prehistorische sieraden hebben gevonden. Dat meldt het Brabants Dagblad, maar de betrokken partijen willen nog weinig kwijt over de bijzondere vondst.

De vondst zou vorig jaar zijn gedaan door archeologen van de archeologie-faculteit van de Universiteit Leiden bij een bezoekerscentrum in het natuurgebied de Maashorst. Betrokken partijen willen de vondst van de sieraden officieel echter nog niet bevestigen. Op 12 september wordt er wel een perspresentatie gehouden over ‘ongekendrijke archeologische vondsten’ die op de Maashorst zijn gedaan.

- advertentie -

Er wordt dus nog vrij geheimzinnig over de vondst gedaan. Zo wil Peer Verkuijlen, voorzitter van de stuurgroep Maashorst, bijvoorbeeld wel kwijt dat er ‘nog nooit zoiets in Nederland is gevonden’ maar gaat hij inhoudelijk verder niet op de vondst in. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de restauratie van de vondst.

Volgens sommige, onbevestigde, verhalen zou de prehistorische begraafplaats ouder zijn dan het Vorstengraf bij Oss. Deze grafheuvel werd rond 600 voor Christus opgeworpen

Staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra opent op 14 september een tentoonstelling in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. De bijzondere archeologische vondst staat in deze tentoonstelling centraal.

Over de archeologische werkzaamheden die onder meer tot de ‘unieke vondst’ hebben geleid hebben archeoloog Richard Jansen en Klaas van der Laan van Staatsbosbeheer het boek Verleden van een bewogen landschap. Het eerste exemplaar wordt op 14 september overhandigd aan staatssecretaris Zijlstra.

duiker-265
DuikerEen team Amerikaanse en Albanese archeologen is voor de…
paarden-wilde-265
PaardenArcheologen hebben in het zuidwesten van Saoedi-Arabië sporen gevonden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: