Gele borden NS straks geschiedenis

Geel bord op het station van Amersfoort - Foto: Wiki

Geel bord op het station van Amersfoort – Foto: Wiki

De NS heeft besloten de gele borden met informatie over de vertrektijden van treinen te gaan verwijderen. Volgens de NS zijn de borden niet meer van deze tijd en worden ze nog maar weinig gebruikt.

Het is de bedoeling dat de bekende borden vanaf april weggehaald worden. Niet alle gele borden verdwijnen overigens. Elk station houdt er minimaal één. Van de 3400 informatieborden blijven er in totaal 700 over.


De gele borden worden minder gebruikt omdat de NS reisinformatie tegenwoordig via elektrische borden verstrekt. Deze borden geven ook informatie over eventuele vertragingen, omleidingen of uitval van treinen. Ook is reisinformatie tegenwoordig via internet en de mobiele telefoon te verkrijgen.

Ontwikkeling reisinformatie

In de negentiende eeuw werden de vertrektijden van treinen nog met krijt op een bord geschreven. Later kwam er een systeem met bordjes, die werden door een spoorwegmedewerker handmatig gewisseld. In 1962 kwam er een centraal bediende perronaanwijzer.

- advertentie -

Utrecht Centraal kreeg in 1962 een imposant blauw bord rollende ‘lamellen’ waarop de reisinformatie werd weergegeven. Ook dit systeem werd uiteindelijk vervangen. Twee jaar geleden rolden de rollende ‘lamellen’ voor de laatste keer.

Andere museumstukken:

Oud informatiebord

Oud informatiebord

Reizigersinformatie Utrecht CS rond 1935 – Foto: Collectie Spoorwegmuseum

Reizigersinformatie Utrecht CS rond 1935 – Foto: Collectie Spoorwegmuseum

SlavernijDe burgemeester van Amsterdam heeft maandag een doorgezaagde…
Veertiende-eeuwse fresco met een afbeelding van ‘Mickey Mouse’
Veertiende-eeuwse fresco met een afbeelding van 'Mickey Mouse'Mickey…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: