Geluidsopname Otto von Bismarck ontdekt

Otto von Bismarck

In Amerika is een geluidsopname gevonden van Otto von Bismarck, de eerste rijkskanselier van het Duitse Keizerrijk. Het zijn voor zover bekend de enige audio-opnames die ooit van de staatsman zijn gemaakt.

De opnamen zijn in 1889 gemaakt door een medewerker van de Amerikaanse zakenman en uitvinder Thomas Alva Edison (1847-1931). Die deed op dat moment onderzoek naar de ontwikkeling van de grammofoon platenspeler.

Het gaat om een zogenaamde

- advertentie -Oude Edison wasrol

wasrol-opname. Dit was een van de eerste methoden om geluid mee op te nemen.

Dankzij de opname is de stem van de grondlegger van het Duitse Keizerrijk voor het eerst in ruim 122 jaar weer te horen. Van heel goede kwaliteit is de opname uiteraard niet, maar toch is de door de rijkskanselier uitgesproken tekst redelijk te volgen.

Naast een Amerikaans volksdeuntje draagt hij onder meer een Latijns gedicht voor. Opvallend is dat hij ook de tekst van een studentenlied én een stukje van het Franse volkslied, de Marseillaise, opzegt.

De opname werd onlangs gevonden in het Edison-archief in de Amerikaanse staat New Jersey. Naast de opname van Otto von Bismarck zijn er ook veel wasrollen gevonden met daarop muziekfragmenten.

Onder deze opnamen bevindt zich volgens de onderzoekers mogelijk ook de eerste opname van een werk van de beroemde componist Fréderic Chopin.

De geluidsopnames van Otto von Bismarck uit 1889:

De poster van 1972 - Evert MaliangkayHet Gemeentearchief Rotterdam
Wislawa SzymborskaDe Poolse dichteres en Nobelprijswinnaar Wislawa Szymborska is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: