Georgia

Vlag van Georgia

Vlag van Georgia


Aan de oostkust van Amerika gelegen staat. Bijnaam van Georgia is de Peach State, waarmee verwezen wordt naar de in het binnenland gelegen velden met behalve textiel, pinda’s en noten ook veel perziken. Georgia heeft een oppervlakte van 154.077 km² en ongeveer 9 miljoen inwoners. Atlanta is de hoofdstad van de staat.

Voordat Georgia gekoloniseerd werd door Europeanen werd het gebied voornamelijk bevolkt door indianenstammen zoals de Cherokee. De eerste Europeaan die melding maakte van de staat was de Spaanse conquistador Juan Ponce de León die per schip de kust van het zuidelijker gelegen Florida onderzocht.


De staat Georgia in het rood gemarkeerd

De staat Georgia in het rood gemarkeerd

De eerste daadwerkelijke verkenningen van de staat werden in 1540 verricht door de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto. Hoewel de Spanjaarden het eerst in het gebied arriveerden, wisten de Engelsen het gebied in de periode hierna te controleren
. Vooral in de achttiende eeuw hadden de Engelsen het gebied stevig in handen. De Spanjaarden beheersten toen de zuidelijker gelegen staat Florida. Aan de naam van de staat is al duidelijk te zien dat Engeland er veel invloed had. De staat Georgia werd vernoemd naar koning George II van Engeland.

Ondanks deze Engelse invloed hoorde Georgia toch bij de dertien kolonies die tijdens de Amerikaanse Revolutie (1775-1783) in opstand kwam tegen de Britse overheersing. Georgia was de meest zuidelijke staat die in opstand kwam tegen de Britten.

- advertentie -

De staat trad op 2 januari 1788, als vierde staat, toe tot de Verenigde Staten van Amerika. Tijdens de Amerikaans Burgeroorlog (1861-1865) sloot Georgia zich aan bij de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika.

Link:

Vlag van Florida Staat in het zuidoosten van de…
Vlag van Hawaii Amerikaanse staat die ook wel Aloha…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: