Gerestaureerde film brengt vooroorlogs Rotterdam tot leven

Still uit ‘De stad die nooit rust’

Tijdens het filmfestival is in de Rotterdamse Schouwburg een bijzondere gerestaureerde film te zien. De film brengt delen van het inmiddels verdwenen Rotterdam tot leven.

De film uit 1928, getiteld De stad die nooit rust, werd gemaakt door Andor van Barsy. Deze cameraman woonde en werkte tussen 1926 en 1948 in Rotterdam. Hij maakte naam met documentaires. De stad die nooit rust is één van die documentaires. Die film geeft een nauwkeurig beeld van het Rotterdam van voor de Tweede Wereldoorlog. Barsy filmde onder meer de verschillende havens,- advertentie -

Still uit ‘De stad die nooit rust’

maar ook de historische binnenstad van Rotterdan met grachten, pakhuizen, bedrijvigheid op de verschillende kaden en levendige winkelstraten.

De oorspronkelijke versie van de film is verloren gegaan. Alleen ingekorte versies en restanten bleven bewaard. Eerdere pogingen om de film te restaureren mislukten. Onlangs werd, op initiatief van het Gemeentearchief Rotterdam, een nieuwe poging gewaagd. Het EYE Film Instituut slaagde er nu wel in de film vrijwel volledig te restaureren. De soundtrack onder de gerestaureerde versie van de De stad die nooit rust is van Charly van Rest.

Cameraman Andor van Barsy was in zijn tijd erg bekend. Zijn documentaires zoals De stad die nooit rust en Hoogstraat (1929) werden goed gewaardeerd en internationaal werd hij bekend met zijn camerawerk voor de speelfilm Dood water (1934). Op het filmfestival van Venetië werd hij hiervoor onderscheiden met de prijs voor beste cinematografie. Desondanks raakte hij enigszins in vergetelheid. Hierin kwam in 2003 verandering toen het Filmmuseum een klein retrospectief aan het werk van Von Barsy werd gewijd.


Zijn gerestaureerde film gaat op 3 februari om 20:00 uur in première in de Rotterdamse Schouwburg.

Mary-Lu Zahalan-KennedyEen vrouw uit Canada mag zich als eerste…
Eduard de Martelaar zou eind tiende eeuw zijn vergiftigd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: