Geschiedenis van de Boekenweek

Lezen, dat promoot de boekenweek

Lezen, dat promoot de boekenweek

Het is weer tijd voor de Boekenweek. Thema van dit jaar is Waanzin. Sinds 1930 worden in Nederland Boekenweken gehouden, dit met als doel de rol van het boek in de samenleving te verstevigen.

Het boekenweekgeschenk van 2015 is geschreven door Dimitri Verhulst en heeft als titel De zomer hou je ook niet tegen. Van 7 tot en 15 maart geven boekverkopers dit boek gratis weg bij aankoop van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken. Ook in Vlaanderen is het boekenweekgeschenk dit jaar te verkrijgen. Het is ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek.

Het begin

In 1930 kwam tijdens de eerste Boekenweek het jubileumboekje De uitgever en zijn bedrijf uit. Dit boekje werd uitgegeven ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Nederlandsche Uitgeversbond. Een jaar hierna was er geen boekenweek, maar in 1932 verscheen er voor het eerst een echt Boekenweekgeschenk. Het boek had de toepasselijke titel Geschenk.

Na dit eerste officiële boekenweekgeschenk verscheen er vrijwel ieder jaar een boekenweekgeschenk tijdens de Boekenweek. Alleen tijdens de Tweede Oorlog verschenen er enkele jaren geen geschenken. In 1941 verscheen er nog wel een Boekenweekgeschenk maar op last van de Duitse bezetter werd het boek op 1 maart 1941 uit de handel genomen. Vermoedelijk omdat een van de schrijvers van de uitgave Novellen en Gedichten, Victor van Vriesland, van Joodse komaf was.

- advertentie -

Doorgaans is het Boekenweekgeschenk een novelle. Tot en met de jaren zeventig verschenen er naast het officiële Boekenweekgeschenk ook enkele uitgaven voor de schoolgaande jeugd. Sinds 1987 verschijnt er naast het Boekenweekgeschenk ook een essay waarin vaak dieper ingegaan wordt op het thema van de Boekenweek.

Anonieme uitgaven

Oeroeg van Hella Haassse verscheen aanvankelijk anoniem

Oeroeg van Hella Haasse verscheen aanvankelijk anoniem

In de jaren ’40, ’50 en ’60 werden de Boekenweekgeschenken vaak anoniem op de markt gebracht. Dit in het kader van een prijsvraag. Onbekend was dus wie het boek geschreven had. Het boekenweekgeschenk van 1948 bijvoorbeeld, het Oeroeg waaraan nu vrijwel iedereen direct de naam Hella Haasse koppelt, verscheen ook anoniem. In het boekenweekgeschenk was een lijst van mogelijke auteurs opgenomen. De ontvanger van het geschenk kon per briefkaart laten weten wie volgens hem of haar de auteur van de novelle was.

De Boekenweekgeschenken uitgegeven door de stichting CPNB. In het verleden werd dit gedaan onder de naam de De Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels.

Regenboog boven de IJzer nabij Diksmuide (cc - Michiel Hendryckx)
Over de Eerste Wereldoorlog en het Westelijk Front verschenen al talloze reisgidsen.…
Jeanne d'Arc in de gevangenis ondervraagd door Henri de Beaufort, de kardinaal van Winchester, Paul Delarroche, 1824, Musée des Beaux-Arts de Rouen.
Op slechts 19-jarige leeftijd vond Jeanne d'Arc (1412-1431) de dood op de…

Gratis geschiedenismagazine?

Gerelateerde uitgaven:
Cornelis de Vos - Apollo en de Python, 1636-1638

Door:

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisser


Download onze geschiedenis-app!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: