Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 17) – 2024

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 16 | Signalementen week 18 >>>

Selectie week 17


 • After 1177 B.C.

  The Survival of Civilizations
  In 2014 publiceerde de Amerikaanse archeoloog Eric Cline een boek over de instorting van het Bronstijdsysteem: 1177 BC. The Year Civilization Collapsed. De titel verwijst naar het jaar waarin farao Ramses III een groep migranten versloeg die oudheidkundigen sinds de negentiende eeuw aanduiden als Zeevolken.

  Bespreking: Na de Zeevolken

  Bekijk boek • Before the Holocaust

  In Before the Holocaust onderzoekt de in Duitsland geboren historicus Hermann Beck het antisemitische geweld dat zich grofweg afspeelde na de Rijksdagverkiezing van 5 maart 1933, waarbij de nazipartij 43,9% van de stemmen behaalde, en in de nasleep van de boycot op 1 april 1933.

  Bespreking: Al voor de Kristallnacht was antisemitisch geweld in Duitsland aan de orde van de dag

  Bekijk boek • Beter dan Bowie

  Hij was dé rockster van de jaren zeventig. Tussen 1970 en 1980 maakte David Bowie een reeks grensverleggende platen. Ook commercieel waren ze een schot in de roos. Maar Bowie was in de seventies niet de enige geniale songschrijver, charismatische performer en trendsetter. Alleen: onder een hoge boom is weinig leven mogelijk. Die andere hemelbestormers verwierven weliswaar een aanzienlijke cultaanhang, maar bereikten nooit het grote publiek.

  Bekijk boek • De eerste minister van de Republiek

  De Hollandse raadpensionaris in de zeventiende eeuw
  In de ogen van menige zeventiende-eeuwer was de Hollandse raadpensionaris de leider van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dat is niet zo’n vreemde gedachte. Holland was het machtigste gewest en in de praktijk bepaalde de Hollandse raadpensionaris daarom niet alleen de politiek in zijn eigen gewest, maar vaak ook die van de Staten-Generaal. Veel buitenlandse diplomaten en koningen dachten daarom dat de raadpensionaris in dienst was van de Republiek.

  Bekijk boek • De ontdekking van de wereld in de 18e eeuw

  Het reisdagboek van Michael de Febure, 1721-1722
  Zo’n driehonderd jaar geleden maakte de Gentse priester Michael de Febure (1663-1755) de reis van zijn leven. In 1721 stapte hij op verzoek van de Gentse ondernemersfamilie Maelcamp aan boord van het schip Sint-Pieter en vertrok hij mee op handelsmissie naar Oost-Indië. Nooit eerder kwam hij van onder zijn kerktoren vandaan en zeebenen had hij ook al niet.

  Bespreking: Een ontdekking van de wereld in de achttiende eeuw

  Bekijk boek • De oorlog die mijn ouders niet hoorden

  Een Hollandse jongen onder Duitse bezetting
  De oorlog die mijn ouders niet hoorden is het persoonlijk document, gebaseerd op de herinneringen van de inmiddels 88-jarige Johannes Krane over leven onder Duitse bezetting.. De vijfjarige Johannes is de jongste van twee zonen in een Beverwijks gezin waarvan beide ouders doof zijn. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Johannes en zijn broer zijn niet alleen de oren en de mond van hun ouders, maar moeten ook het gezin de oorlog door loodsen.

  Bekijk boek • Gedeelde grond

  Rzoska is de kleinzoon van een Vlaamse oostfronter en een Poolse vrijheidsstrijder. Met alle familieverhalen die daaraan vasthangen. Wat blijft er over van die verhalen wanneer ze langs de historische bronnen worden gelegd? Wat vertelde Paul op zijn naoorlogs strafproces? Wat schreef Stefan in zijn naturalisatiedossier? Aan de hand van nooit eerder geconsulteerde stukken uit binnen- en buitenland reconstrueert historicus Björn Rzoska nauwgezet het oorlogstraject van zijn beide grootvaders en hoe ze op slechts een boogscheut van elkaar in Waasmunster gingen wonen.

  Bespreking: Grootvaders met geheimen

  Bekijk boek • Het land achter de zee

  Migranten na de Holocaust in detentiekampen op Cyprus
  Op Cyprus stond na de Tweede Wereldoorlog het grootste detentiecentrum ooit in het Middellandse Zeegebied. Tienduizenden mensen zijn er vastgehouden: Joodse overlevenden van de Holocaust die in Palestina een nieuw leven wilden beginnen. Met overvolle schepen verlieten ze Europa, maar op zee werden ze als illegale migranten door de Britse Royal Navy onderschept. De tocht naar vrijheid en autonomie eindigde in gevangenschap.

  Fragment: Duizenden Joodse migranten belandden na de Holocaust in detentiekampen op Cyprus

  Bekijk boek • Over grenzen

  In Over grenzen onderzoekt Mark Elchardus hoe de afwisseling tussen grenzenliefde en grenzenhaat zich over de laatste 300 jaar heeft voltrokken. Hoe imperialisme en kolonialisme, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, de Amerikaanse New Deal, communisme, fascisme en nazisme, dekolonisering, de golden sixties, neoliberalisme en de ontreddering van onze tijd daarin passen- en er ook ten dele door worden verklaard.

  Bekijk boek • Slavernij doorheen de wereldgeschiedenis

  Uitleiding uit de slavernij: theologische geschriften en historische praxis
  Op het ogenblik is er veel aandacht voor slavernij en het wordt terecht uit de vergetelheid gehaald. Wie de geschiedenis kent, kan daarmee voorkomen dat er in de toekomst weer dezelfde fouten gemaakt worden. In het boek ‘Slavernij doorheen de wereldgeschiedenis’ ligt de focus op een totaaloverzicht van het fenomeen slavernij in de geschiedenis en het gaat dieper in op drijfveren van zowel voorstanders van slavernij als abolitionisten. Het handelen van mensen naar de heilige geschriften, is aantoonbaar van belang geweest voor de loop van de geschiedenis.

  Bekijk boek • Tussen de legers

  Grensreportages
  Joseph Roth was student in Wenen toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak en hij zijn vaderland uit elkaar zag vallen. Als schrijver in het Oostenrijks-Hongaarse leger versloeg hij de krijgsverrichtingen in zijn geboortestreek Galicië, het huidige Oekraïne. Na de oorlog begon zijn journalistieke loopbaan in Wenen, maar al snel verhuisde hij naar Berlijn. Met reportages voor Vorwärts en de Frankfurter Zeitung, waar ook zijn eerste romans verschenen, werd hij beroemd.

  Bespreking: Joseph Roth en de nasleep van de Eerste Wereldoorlog

  Bekijk boek • Verborgen verleden

  Lees de bijzondere verhalen uit het populaire tv-programma én leer hoe je zelf aan de slag kunt gaan met je eigen familiegeschiedenis. Met tips & tricks van de bekende archivarissen uit de serie. In Verborgen verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis.Wie waren hun voorouders en wat deden ze? Om daarachter te komen, moeten de hoofdpersonen op reis.

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 16 | Signalementen week 18 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×