Geschiedenis van het hakenkruis

HakenkruisHakenkruis

Veel mensen die een swastika (hakenkruis) zien, denken direct aan de Tweede Wereldoorlog. Het teken was tijdens die oorlog dan ook hét symbool van de nazi’s en wordt ook nu nog vaak gebruikt door aanhangers van extreem-rechts.

Het symbool is echter niet uitgevonden door de nazi’s. Tot 1944 was bijvoorbeeld een blauw hakenkruis op vliegtuigen van de Finse luchtmacht te zien. Maar ook lang daarvoor werd het teken al gebruikt.

Vijfduizend jaar geleden zouden Amerikaanse indianen het teken al gebruikt hebben. Ook van de Maya’s, Azteken en Vikingen is bekend dat ze het symbool gebruikten. En, hoewel het teken niet veel gebruikt werd in de zogenaamde Abrahamitische religies, in de vloer van een synagoge in Ein Gedi is, net als in enkele andere oude synagogen, ooit een swastika gevonden.

De oudste swastika’s die gevonden zijn, stammen van 2500 jaar voor Christus. Zowel in het hindoeïsme als boeddhisme is de swastika vaak te vinden op de borst of voeten van Boeddhabeelden. Nog steeds zijn veel tempels in India en Nepal versierd met swastika’s. Het teken wordt daar ook wel zonnerad genoemd en staat soms symbool voor de vier windstreken.

Gedraaid

SwastikaSwastika

Verschil met het hakenkruis van de nazi’s, is dat het teken dan gekanteld is. Normaliter wordt het teken parallel weergegeven. Het hakenkruis, zoals het teken van de nazi’s genoemd wordt, is in feite dus een achtste gedraaid.

De swastika wordt aan het begin van de negentiende eeuw in Europa een bekend symbool na archeologische ontdekkingen van de Duitse archeoloog Heinrich Schliemann bij het oude Troje. Op verschillende voorwerpen die hij hier vindt is de swastika afgebeeld. In Duitsland gaat de swastika hierna symbool staan voor de komst van Arische volkeren naar Europa.

Controversieel

Symbool van de Falun GongSymbool van de Falun Gong

De NSDAP hees in 1920 voor het eerst een vlag met daarop een hakenkruis. Waarom de nazi’s precies voor het teken kozen is niet geheel duidelijk. Wel duidelijk is dat de nazi’s een krachtig teken goed konden gebruiken bij de verspreiding van hun boodschap.

Ondanks het feit dat bij velen inmiddels bekend is dat het hakenkruis geen uitvinding van de nazi’s was, blijft het symbool controversieel. Begin 2007 probeerde Duitse overheid tevergeefs een Europees verbod op gebruik van het hakenkruis in te stellen.

Falun Gong, een oosterse religieuze beweging met een eigen ontspanningsleer, maakt veelvuldig gebruik van de swastika.

Amerikaanse barakken

Barakken van de Amerikaanse marineBarakken van de Amerikaanse marine

Dat de swastika nog altijd controversieel is, bleek ook halverwege 2007 goed toen de Amerikaanse marine er – na luchtbeelden van Google Earth – achter kwam dat een groep van hun barakken vanuit de lucht een swastika vormden. Omdat de marine niet geassocieerd wilde worden met het teken werd maar liefst 600.000 dollar uitgetrokken voor een aanpassing zodat de barakken vanuit de lucht gezamenlijk niet langer een swastika vormden.

Gerelateerde boeken:

Auteurs
Trefwoorden

Gerelateerde uitgaven: BETA

Gerelateerde berichten

2 Comments

 1. R.Meijer said:

  De Kelten hebben er ook gebruik van gemaakt alsmede de Vikingen. Vanuit dit oogpunt hebben de Nazi’s de swastika ingevoerd als Nazi-symbool omdat de Vikingen ook een veroveringsvolk waren.

 2. S.R. Vallabha said:

  Het swastika (Sanskriet voor “gunstig”) werd ook gebruikt door de Deutsche Glaubensbewegung met aan het hoofd de Indoloog Jakob Wilhelm Hauer.
  Voor wie het interesseert: wie “Second Year of the Gaudiya Mission in Europe” intypt op Google, vindt op Scribd een gescande PDF van dit boekje uit 1935 (uit mijn prive collectie).
  Op blz. 60 staat een vermelding van de ontmoeting tussen Swami Bon en Prof. Hauer.
  En op blz. 39 staat niemand minder dan Joseph Goebbels die geinteresseerd leek te zijn in de Hindoeistische boodschap van Swami Bon.
  (N.B. tijdens zijn ontmoeting met Hauer, ontving Bon van hem het boek “Deutsche Gottschau. Dit boek met handgeschreven anecdote van Bon bevindt zich ook in mijn collectie).


Verder lezen:

Top