Google Earth onthult archeologische vindplaatsen

Saoedi-Arabië op Google Earth

Vanuit Australië zijn bijna tweeduizend potentiële archeologische sites in Saoedi-Arabië gevonden via Google Earth. Dat zegt een Australische onderzoeker in de New Scientist.

David Kennedy van de universiteit van West Australië zegt met dank aan de hoge resolutie satellietfoto’s vanuit zijn luie stoel bijna tweeduizend potentiële archeologische vindplaatsen te hebben ontdekt via Google Earth. De onderzoeker is zelf nooit in Saoedi-Arabië geweest,omdat het “geen makkelijk land is om binnen te komen”.

Daarom nam hij 1240 vierkante kilometer onder de loep met behulp van Google Earth. Daaruit filterde hij 1977 potentiële archeologische sites. Een vriend in Saoedi-Arabië bezocht enkele van deze plaatsen en maakte er foto’s van. Door die afbeeldingen te vergelijken met eerdere vondsten in het nabijgelegen Jordanië denkt Kennedy dat de vindplaatsen tot negenduizend jaar oud kunnen zijn. Wel benadrukt hij dat verder onderzoek nodig is om uit te maken of het inderdaad belangrijkste vindplaatsen zijn.

Speurhond Google

Door de scherpe foto’s van Google Earth zijn er al eerder bijzondere dingen ontdekt vanachter de computer. Zo werden in 2008 door Australische onderzoekers 463 potentiële opgravingsplaatsen gevonden in de Registan-woestijn in Afghanistan. Ook werden de satellietfoto’s al eerder gebruikt om historische locaties als de Nazcalijnen in Peru en de Maja-ruïnes in Belize in beeld te brengen.

gary-moore
Gary MooreDe Noord-Ierse gitarist Gary Moore is zondag op…
Ronald ReaganDen Haag krijgt een straat die vernoemd is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: