Grootste schilderij van Rembrandt tijdelijk terug in Nederland

De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis - Rembrandt van Rijn

De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis – Rembrandt van Rijn

In 1661 maakte Rembrandt van Rijn, in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur, het schilderij De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis. Het doek, dat eigendom is van de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten, is binnenkort tijdelijk in Nederland te zien.

De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis - Rembrandt van Rijn (detail)

De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis – Rembrandt van Rijn (detail)


Sinds het schilderij tweeënhalve eeuw geleden naar Zweden werd verscheept heeft het schilderij het land slechts twee keer verlaten. De laatste keer was in 1969.

Rembrandt maakte het werk in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur voor het Stadhuis, het huidige Paleis op de Dam. Het werk heeft eenafmeting van 196 bij 309 centimeter en is daarmee het grootste schilderij dat Rembrandt ooit maakte.

Het schilderij vertelt het verhaal van Julius (Claudius) Civilis die in opstand kwam tegen de Romeinse bezetter. De bestuurders van Amsterdam waren destijds overigens niet zo blij met het werk. Ze vonden het onder meer niet passend dat Claudius Civilis door Rembrandt was afgebeeld als een zwakke, oude man.

Vanaf 21 maart is het meesterwerk te zien op de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Minerva - Hendrick Goltzius
Jacob van Oostsanen schildert Anna (Amsterdam Museum)

[caption id="attachment_40635" align="alignnone" width="821"] Jacob van Oostsanen schildert Anna (Amsterdam Museum)

Onder de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: