Guillotine Hans en Sophie Scholl teruggevonden

Guillotine waarmee Hans en Sophie Scholl werden gedood

Guillotine waarmee Hans en Sophie Scholl werden gedood

In Duitsland is de guillotine teruggevonden waarmee onder meer de bekende verzetsstrijders Hans en Sophie Scholl in 1943 werden geëxecuteerd. De guillotine werd aangetroffen in het depot van het Beiers Nationaal Museum in München en bleek daar al sinds 1947 te staan.


Duitse postzegel met daarop de beeltenis van Hans en Sophie Scholl

Duitse postzegel met daarop de beeltenis van Hans en Sophie Scholl

De Duitse broer en zus Hans en Sophie Scholl waren in de jaren veertig lid van de verzetsgroep Die Weisse Rose. Sophie en haar broer studeerden in München en verspreidden daar veel anti-nazistische pamfletten. Toen de Gauleiter van Beieren hier achter kwam, besloot die naar de universiteit af te reizen en de studenten toe te spreken.

Geëxecuteerd

Kort hierna verspreidden Hans en Sophie Scholl opnieuw in het openbaar pamfletten. Ze werden hierop gearresteerd. Broer en zus werden op 22 februari 1943 door de beruchte nazi-rechter Roland Freisler (Raving Roland) wegens verraad ter dood veroordeeld. Nog dezelfde dag werden Hans en Sophie Scholl met behulp van de guillotine geëxecuteerd.

De guillotine waarmee het doodvonnis werd voltrokken bleek als sinds 1947 in het depot van het museum in München te staan. Hij werd onlangs ontdekt door een nieuwe curator. Hoe de guillotine in het depot terecht is gekomen is niet bekend. Er waren ook geruchten dat het moordwerktuig na de oorlog in de rivier de Donau zou zijn gegooid.

- advertentie -

Het is nog niet duidelijk of het museum de guillotine gaat tonen aan het publiek. Met het moordwerktuig werden in de nazi-tijd duizenden tegenstanders van het regime gedood.

Het verhaal van Hans en Sophie Scholl werd verschillende keren verfilmd.

Sophie Scholl: The Final Days (2005)

Frietkot in Oud-Heverlee - Foto: CC/Wouter HagensHet Belgische…
Mag ik mijn fiets terug - Kees Schaepman
Mag ik mijn fiets terug - Kees Schaepman'Mag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: