‘Homerus schreef de Ilias rond 762 voor Christus’

Beeld van Homerus in het British Museum – Foto: CC

Britse wetenschappers stellen dat Homerus zijn meesterwerken de Ilias en de Odyssee schreef rond 762 voor Christus. Dat meldt Nu.nl op basis van een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift BioEssays.

Al duidelijk was dat Homerus de werken ergens in de zevende of achtste eeuw voor Christus schreef.


Britse wetenschappers zijn er nu echter in geslaagd de werken veel preciezer te dateren. Ze hanteerden hierbij een zogenaamd statistisch model waarmee het vocabulaire van Homerus vergeleken werd met modern Grieks.

- advertentie -

Bij het analyseren van de werken gingen ze vervolgens uit van wetenschappelijke gegevens over de snelheid waarmee woorden in talen veranderen en uit de mode raken. Volgens de wetenschappers is met grote zekerheid te zeggen dat de werken werden geschreven tussen 367 en 1157 voor Christus. Op basis hiervan stellen ze dat de Ilias en de Odyssee rond 762 voor Christus moeten zijn geschreven. Hoe ze precies bij dit jaartal uitkwamen is niet helemaal duidelijk.

De Ilias beschrijft een korte periode uit de Trojaanse oorlog, de grootste oorlog uit de Griekse tijd. Het verhaal speelt zich rond 1240 voor Christus af. Belangrijke figuren uit het boek zijn onder andere Achilles, Ajax, Nestor, Odysseus en Priamus.

Gerelateerde boeken:

rosa-parks-mugshot
Het beeld van Rosa Parks - Still YouTubeIn het…
Berlijnse MuurDe afgelopen dagen is fel geprotesteerd tegen de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: