Knikkers van Anne Frank opgedoken

De knikkers van Anne Frank

De knikkers van Anne Frank (Anne Frank Huis)

Het Anne Frank Huis in Amsterdam beschikt sinds enige tijd over knikkers waarmee Anne Frank heeft gespeeld. Het speelgoed werd aan het museum overgedragen door Toosje Kupers, het vroegere buurmeisje van de familie Frank. Het museum heeft dat maandag bekendgemaakt.


Sommige Joodse kinderen gaven hun speelgoed weg toen ze zich moesten melden voor transport of in onderduik gingen. Anne Frank liet een aantal dierbare spullen achter bij haar buurmeisje Toosje Kupers, kort voordat zij op 6 juli 1942 samen met haar ouders en zus Margot onderdook in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.

De inmiddels 84-jarige Toosje Kupers heeft Annes spulletjes altijd bewaard: een theeserviesje, een boek en een blik knikkers. Een paar jaar geleden schonk zij deze spullen aan de Anne Frank Stichting.

De knikkers zijn de komende maanden te zien in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal in Rotterdam. Het is voor het eerst dat Annes knikkers aan het publiek worden getoond. In de tentoonstelling in Rotterdam wordt aan de hand van honderd objecten het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier verteld. Naast de knikkers van Anne Frank zijn bijvoorbeeld de vermommingsbril van verzetsstrijdster Hannie Schaft en de capitulatievlag te zien.

- advertentie -

Knikkers van Anne Frank ontdekt

Jan Havicksz. Steen, Emmaüsgangers, ca. 1666, olieverf op…
De intriges van de gebroeders Sassen - Jochem Botman
De intriges van de gebroeders Sassen - Jochem…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: