Laatste architect Atomium overleden

De architect Jean Polak is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste van de drie architecten die gezamenlijk het Atomium in Brussel ontwierpen.

Het Atomium in Brussel werd in 1958 opgericht ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die dat jaar in de Belgische hoofdstad werd gehouden. Het monument was bedacht door de ingenieur André Waterkeyn (1917-2005). Hij wilde met het monument een elementair ijzerkristal uitbeelden. Het ijzerkristal in Brussel is maar liefst150-miljard keer vergroot. De bekende negen bollen hebben allen een doorsnede van achttien meter.

- advertentie -

De bovenste bol van het monument is vernoemd naar André Waterkeyn. Het gebouw is bekleed met roestvrij staal en staat hiermee symbool voor dit metaal dat eind vijftiger jaren sterk in opkomst was.

Architect Jean Polak was samen met zijn broer André verantwoordelijk voor de architecturale aspecten van het monument. Naar aanleiding van het overlijden van de laatste ‘Atomium-architect’ heeft de Atomium vzw, de organisatie die het monument beheert, laten weten dat de broers Polak een essentiële bijdrage hebben geleverd aan het bouwwerk.

Lees ook: Atomium in Brussel

KNIL-militairen in de jaren dertig - Foto: Collectie Museum…
[caption id="attachment_14880" align="alignleft" width="265"]Sint Janskerk - Foto: CC/EukIn de gotische Sint Janskerk…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: