Nieuw particulier fonds voor Rijksmuseum

De familie Van Regteren Altena heeft bij het Rijksmuseum een nieuw Fonds op Naam gesticht, het I.Q. van Regteren Altena Fonds. Het rendement van dit fonds wordt gebruikt voor het aankopen van tekeningen en aquarellen van Hollandse en Vlaamse kunstenaars.


Het I.Q. van Regteren Altena Fonds is gesticht door de kinderen en kleinkinderen ter herinnering aan professor I.Q. van Regteren Altena (1899-1980), groot kenner van de tekenkunst, in het bijzonder die van Jacques de Gheyn II (1565-1629).

Van Regteren Altena was hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (1937-1969) en directeur van het Rijksprentenkabinet, het huidige prentenkabinet van het Rijksmuseum (1948-1962). Het nieuwe Fonds op Naam heeft als doelstelling aankopen van tekeningen en aquarellen door Hollandse en Vlaamse kunstenaars tot 1899 – geboortejaar van Van Regteren Altena – mogelijk te maken.

De schenking vloeit voort uit de langdurige, hechte band van het Rijksmuseum met de familie Van Regteren Altena. Zo had het Rijksmuseum lange tijd de door I.Q.van Regteren Altena bijeengebrachte collectie tekeningen in beheer en ontving het Rijksmuseum al eerder schenkingen uit die collectie.

- advertentie -

In 1981, na het overlijden van de verzamelaar, werd een groep Italiaanse tekeningen aan het museum gelegateerd en eerder dit jaar werd een groep van 69 tekeningen van negentiende-eeuwse Nederlandse kunstenaars in Italië aan het museum geschonken.

Het Rijksmuseum telt momenteel 120 Fondsen op Naam, gelabelde schenkingen met elk met een eigen naam en doelstelling.

Ruim 60 miljoen dollar voor stilleven Vincent van Gogh
De schilderijen van Vincent van Gogh blijken aangetast te worden door licht.…
Gezicht met Handen - Pablo Picasso, 1956
In Miami is eind vorige week een kunstwerk van Pablo Picasso gestolen.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: