Onbekende digitale kunst Andy Warhol ontdekt

Een van de digitale tekeningen van Andy Warhol (The Andy Warhol Foundation)

Een van de digitale tekeningen van Andy Warhol (The Andy Warhol Foundation)

In Amerika zijn een aantal oude floppydisks met daarop onbekende digitale tekeningen van Andy Warhol. De ontdekking is gedaan door computerexperts van de Carnegie Mellon University.

The Andy Warhol Foundation

The Andy Warhol Foundation


De floppydisks dateren uit 1985 en werden gevonden in het archief van het Andy Warhol Museum. Medewerkers van de Carnegie Mellon University ontdekten ze, maar wisten aanvankelijk niet wat ze er mee aan moesten. De kans bestond namelijk dat de floppy’s beschadigd zouden worden wanneer deze werden uitgelezen. Dat er digitale tekeningen op de floppy’s zouden staan, vermoedden de onderzoekers wel. Bekend was al namelijk dat Warhol wel eens tekeningen op zijn Amiga maakte. Zo maakte hij bijvoorbeeld eens een digitaal portret van zangeres Debbie Harry.

Nieuw type Amiga-computer

Met behulp van speciale apparatuur slaagden de onderzoekers er uiteindelijk in de diskettes veilig uit te lezen. Er werden 28 tot nu toe onbekende tekeningen gevonden. Elf daarvan zijn bovendien door de kunstenaar gesigneerd. Warhol maakte de tekeningen in de jaren tachtig in opdracht van Commodore International. De tekeningen waren bedoeld om een nieuw type Amiga-computer te promoten, maar zijn hiervoor voor zover bekend nooit gebruikt.

Video waarin te zien is hoe Warhol op zijn Amiga een portret maakt van Debbie Harry

- advertentie -
Barend Cornelis Koekkoek. Zomerlandschap, 1830. Collectie Teylers Museum
Kunstenaars van de Kultuurkamer

[caption id="attachment_42221" align="alignleft" width="220"] Kunstenaars van de Kultuurkamer

Weinig begrippenparen hebben een grotere…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: