Onderzoekers nemen dna af van zonen ‘Mona Lisa’

Detail van de Mona Lisa

Detail van de Mona Lisa

In Florence wordt vrijdag een graf geopend waarin mogelijk twee zonen liggen van de vrouw die volgens sommigen model stond voor de Mona Lisa, het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci.

Ruim een jaar geleden werden in een de buurt van een klooster in Florence de vermoedelijke resten gevonden van deze vrouw, Lisa Gherardini del Giocondo.


Onderzoekers willen nu dna afnemen van twee zonen van deze Gherardini zodat achterhaald kan worden of de vorig jaar gevonden resten inderdaad van Lisa Gherardini zijn.

De zonen liggen begraven in de basiliek van Santissima Annunziata in Florence. Als het dna-onderzoek aantoont dat het skelet van Gherardini inderdaad is gevonden, zal haar schedel waarschijnlijk gebruikt worden om een reconstructie van haar hoofd te maken. Op die manier zou haar uiterlijk vergeleken kunnen worden met de afbeelding op het schilderij.

- advertentie -

Zelfportret

Mocht het inderdaad om Gherardini’s stoffelijke resten gaan dan staat overigens niet vast dat zij ook de persoon is die model stond voor de Mona Lisa. Over het schilderij wordt al tijden druk gespeculeerd en men is het er niet over eens wie de dame mysterieuze glimlach is. Er wordt zelfs beweerd dat de Mona Lisa in werkelijkheid een zelfportret van Leonardo da Vinci zou zijn. Ook wordt wel eens gezegd dat het een portret van de moeder van de kunstenaar is.

Gerelateerde boeken:

Tekeningen op de hand bekijken - Foto: Teylers Museum – Kees Hageman
Fragment uit een tekening van de Eerste Schilderijenzaal…
Aquarel van Hitler uit 1910 waarop hij mogelijk ook zichzelf afbeeldde
Schilder Adrian Stahleker, geboren in Den Haag (1937) en een globetrotter die…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: