Opgroeien in Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Eind oktober wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork weer een ooggetuigenlezing gehouden. Eva Weyl zal dan onder meer vertellen hoe het was om als kind op te groeien in Kamp Westerbork.

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden vaker ooggetuigenlezing gehouden. Overlevenden van de Holocaust vertellen dan over hun oorlogservaringen en gaan na afloop met het publiek in gesprek.

Het herinneringscentrum over Eva Weyl:

- advertentie -Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Eva Weyl kwam in 1942 als Joods meisje van 6 jaar met haar ouders in kamp Westerbork. Haar ouders vluchtten vóór de oorlog vanuit Duitsland naar Arnhem, waar Eva werd geboren. Vader Weyl begon in Arnhem een textielzaak. Om het gezin bijeen te houden, gaven Eva’s ouders gehoor aan de oproep van de nazi’s zich te melden in kamp Westerbork.

Eva ging in het kamp naar school en maakte de schijnwereld, die kamp Westerbork was, van dichtbij mee. Doordat haar vader administratief werk deed in het kamp, werd het gezin niet gescheiden en kon Eva samen met haar ouders en een andere familie in een kleine barak wonen. Uiteindelijk maakte ze er samen met haar ouders op 12 april 1945 de bevrijding mee. Omdat ze niet eerder dan augustus 1945 het kamp kon verlaten, was ze ook getuige van het feit dat er NSB-ers in kamp Westerbork werden opgesloten.

Eva Weyl is al een aantal jaren verbonden aan het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden en vertelt haar verhaal ook op scholen. Ze wil de geschiedenis levend houden en laten zien wat de gevolgen zijn van racisme en discriminatie. Welke doorwerking de oorlog heeft in een mensenleven zal in haar vertelling op zondag 30 oktober ook aan de orde komen.

De lezing van Eva Weyl in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 30 oktober om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.

David Cohen, voorzitter van de Joodse RaadTer gelegenheid van…
Resten bommenwerper WOII gevondenDefensie gaat binnenkort een weiland bij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: