Pathé zet enorm historisch filmarchief op YouTube

Pathé zet enorm historische archief op YouTube

Pathé zet enorm historische archief op YouTube

De Britse bioscoopketen Pathé heeft een enorm historisch filmarchief op YouTube geplaatst. Het gaat om maar liefst 85.000 historische beeldfragmenten en 3.500 uur aan filmgeschiedenis.


Tot de jaren zeventig van de twintigste eeuw maakte Pathé nieuwsreportages en documentaires. Deze werden vertoond in de bioscopen. In het archief zijn onder meer bijzondere video´s opgenomen over de opkomst van Hitler, de ramp met de Hindenburg, de atoombom op Hiroshima en de verkiezing van Arnold Schwarzenegger tot Mister Univers.

Schatkamer

Er zijn ook een groot aantal video´s in het archief te vinden die een Nederlandse link hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld filmpjes te zien over de Watersnoodramp van 1953, de inhuldiging van Juliana en de onafhankelijkheid van Indonesië.

Pathé noemt het archief een “schatkamer met een ongeëvenaard historisch en cultureel belang”. Alle video’s zijn gratis te bekijken op het YouTubekanaal van British Pathé.

- advertentie -

Een aantal hoogtepunten:

The Passion, Groningen 2014 (Willem-Jan de Bruin)
The Passion, Groningen 2014 (Willem-Jan de Bruin)Het evenement…
Beruchte tekst boven de toegangspoort van AuschwitzDe Universiteit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: