Dark
Light

Televisieserie over ingrijpende IJzeren Eeuw

Auteur:
2 minuten leestijd
Still uit de televisieserie De IJzeren Eeuw
Still uit de televisieserie De IJzeren Eeuw

Op 3 april aanstaande is de eerste aflevering te zien van de nieuwe geschiedenisserie De IJzeren Eeuw. Eerder maakten NTR en VPRO al een serie over de Gouden Eeuw. In de nieuwe serie aandacht voor de negentiende eeuw. Een eeuw die traag op gang kwam maar uiteindelijk zorgde voor ingrijpende politieke en sociale vernieuwingen en de basis legde voor het moderne Nederland zoals dat we nu kennen: van koningshuis tot grondwet, van parlementaire democratie tot verzuiling.

De dertiendelige serie wordt, net als de eerdere serie over de Gouden Eeuw, gepresenteerd door Hans Goedkoop. Per aflevering staat een historisch figuur centraal. Al deze hoofdpersonen waren volgens de makers voorlopers die meer durfden dan anderen en zich door weinig uit het veld lieten slaan.

Stoommachines

In de negentiende eeuw werden er veel bruggen, sporen, wegen en kanalen aangelegd en Amsterdam en Rotterdam ontwikkelden zich stormachtig. Daarnaast verrezen overal in het land industrieën met moderne stoommachines. De overzeese handel bloeide op en aan het eind van de eeuw kwamen Nederlandse wetenschappers met maar liefst vijf Nobelprijzen thuis.

De eerste aflevering van de serie over deze bijzondere eeuw gaat over koning Lodewijk Napoleon, de allereerste koning van Nederland. Verder komen onder anderen de steenrijke weduwe Borski aan de orde, de Rooms-Katholieke architect Pierre Cuypers, feministe Betsy Perk en textielfabrikant Van Heek.

Hans Goedkoop in gesprek met Robbert Dijkgraaf
Hans Goedkoop in gesprek met Robbert Dijkgraaf

De makers:

“De serie laat zien hoe roerig en modern de eeuw was, vergeven van dilemma’s waarmee wij nog altijd leven, en het waagt de stelling dat die eeuw bij geen andere in de schaduw hoeft te staan, hoe schamel ijzer ook lijkt af te steken bij het goud van ooit.”

Onmisbaar als de lucht

De IJzeren Eeuw
De IJzeren Eeuw
De titel van de serie De IJzeren Eeuw is geleend uit de eeuw zelf. In het Tijdschrift voor staathuishoudkunde en statistiek werd in 1841 namelijk geschreven.

‘De eeuw, waarin wij leven, kan met regt de ijzeren eeuw worden genaamd; heden ten dage is het ijzer even onmisbaar voor onze behoeften als de lucht, het water en het vuur.’

Aansluitend bij de televisieserie verschijnen er een boek (geschreven door Hans Goedkoop en Kees Zandvliet) en een website en daarnaast is er een tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Net als bij de serie over de Gouden Eeuw wordt er parallel aan de serie voor volwassen ook een versie voor schooltv uitgezonden. Er er komt een familieserie over de negentiende eeuw, in de traditie van de Zapp-series Welkom in de Gouden Eeuw en Welkom bij de Romeinen.

Boek bij de serie: De IJzeren Eeuw
Lees ook: De IJzeren Eeuw: Het begin van het moderne Nederland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×