Pelgrimage, ca. 1440-1460

Pelgrimage, ca. 1440-1460 (KB)

Pelgrimage, ca. 1440-1460 (KB)

‘Die pelgrimage van der menscheliker creaturen’ is een allegorische tekst geschreven door Guillaume de Deguilleville. De eerste miniatuur toont de slapende en dromende auteur.

Volgens de tekst ziet hij een visioen van het hemelse Jeruzalem. De stad is te zien achter de muur, en het portaal van de stad wordt bewaakt door een engel met een lang zwaard. Een van de heiligen biedt de auteur een ladder aan. Hij beklimt de ladder, gekleed in nachtgewaad. In het vervolg van de tekst vertelt de auteur hoe de pelgrim de stad Jeruzalem kan bereiken.

Bekijk hier alle miniaturen uit het handschrift

Vorige topstukVolgende topstuk

- advertentie -
Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Pelgrimage, ca. 1440-1460. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Leidens ontzet
Leidens ontzet, Otto van VeenP.C. Hooft is geen…
Volksontvanger-propaganda (MVDG / NIOD)
Hitler / volksontvangerEven op de i-Pad je Facebook…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: