Prehistorisch erf ontdekt bij Rhenen

Archeologen hebben op een industrieterrein ten westen van Rhenen resten van vermoedelijk een prehistorisch erf ontdekt. De gemeente Rhenen heeft dat maandag bekendgemaakt.

De archeologische opgraving werd gedaan door ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort. Volgens de archeologen zijn er verschillende structuren te herkennen en hebben op het terrein vermoedelijk enkele prehistorische boerderijen gestaan met bijgebouwen en enkele kleine opslaggebouwtjes voor graan of andere oogstgewassen.De gemeente Rhenen:

- advertentie -

Een verhoogde vloer tussen de vier palen en een dak beschermde de opgeslagen oogst tegen vocht en vraat. Deze laatste constructies worden ‘spiekers’ genoemd. Ook zijn enkele relatief grote kuilen aangetroffen met een zeer houtskoolrijke vulling. Wellicht dat zich hier, op een veilige afstand van de gebouwen, brandgevaarlijke activiteiten hebben afgespeeld. Voorlopig wordt de nederzetting in de periode van de Bronstijd gedateerd (circa 2000-800 v. Chr.)

Aanleiding van het archeologisch onderzoek zijn plannen van de gemeente om drie percelen in de noordoosthoek van het bedrijventerrein uit te geven voor nieuwbouw.

Foto: Gemeente CoevordenArcheologen hebben tijdens een onderzoek in de…
barneveld-cultusplaats-gr
Foto: Gemeente BarneveldArcheologen hebben op de locatie van een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: