Resten Helperlinie blootgelegd in Groningen

Still YouTube

In Groningen zijn onlangs restanten blootgelegd van de zeventiende-eeuwse Helperlinie.

De vondst werd gedaan tijdens graafwerkzaamheden voor een nieuwe parkeergarage aan de Kempkensberg. Er werden grote brokken van een zeventiende-eeuws metselwerk aangetroffen. Onderzoek wees uit dat het om resten van een groot verdedigingswerk ging. Deze zogenaamde Helperlinie bestond vroeger uit grachten, natte en droge sloten en gemetselde muren, dwars over de Hondsrug.De gemeente Groningen:

- advertentie -

Dit verdedigingswerk dateert uit de zeventiende eeuw, en werd aangelegd na de confrontatie van de stad met de bisschop van Münster, beter bekend als ‘Bommen Berend’. Dit beleg heeft de Stad toentertijd doorstaan, maar men maakte zich toch zorgen om verdedigbaarheid van de Stad en nam daarom vergaande maatregelen.

De Groningers besloten eerst de Kemkensberg af te graven. Volgens de toenmalige bewoners van de stad was dit namelijk een ‘gevaarlijke’ hoogte op de Hondsrug waar vooral de vijand zijn voordeel mee kon doen. In 1698 werd vervolgens begonnen met de aanleg van het nieuwe verdedigingswerk. De Helperlinie werd ontworpen door Menno van Coehoorn, toen de ingenieur-generaal van de fortificatiewerken der Nederlanden. De gemeente Groningen:

Met de Helperlinie introduceerde hij ook een nieuw soort vestingstelsel: het Nieuw Nederlands Stelsel, met brede natte grachten, en met een ‘lage of natte horizont’ voorzien van rechthoekige redoutes en puntige, uitstekende lunetten.

De twee kilometer lange Helperlinie verloor haar functie in 1874. De gronden werden hierna voor een groot deel door het Rijk verkocht.

nieuw-land-ontdekking-dronten-1-gr
AWN-er op zoek - Foto: Nieuw LandTen oosten van…
oldenzaal-st-plechelmusplein-gr
St. Plechelmusbasiliek - Foto: Cc/YhoitinkBij archeologisch onderzoek op het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: