Richard III krijgt herbegrafenis in Leicester

Richard III
Richard III
Het Britse hooggerechtshof heeft bepaald dat de in 1485 overleden Engelse koning Richard III een herbegrafenis krijgt in de stad Leicester. De resten van de koning werden in 2012 gevonden onder een parkeerplaats in die stad.


De koning kwam in 1485 om het leven tijdens de Slag bij Bosworth en werd opgevolgd door Hendrik Tudor, koning Hendrik VII. Na zijn dood werd het lichaam van Richard III naar Leicester gebracht waar het naakt werd tentoongesteld om te bewijzen dat de koning daadwerkelijk was gestorven. Enkele dagen later werd hij begraven op een geheime locatie. Later kwam er toestemming om in een kerk een graf met monument te bouwen. De locatie van deze kerk ging in de loop der tijd verloren, maar enige tijd geleden vonden archeologen het vrijwel intacte skelet van de koning.

De autoriteiten gaven al snel aan de koning een herbegrafenis te willen geven in de kathedraal van Leicester. Leden van de zogenaamde Plantagenet Alliance, waarin afstammelingen van de koning zijn verenigd, zijn daar echter tegen. Zij vinden dat de herbegrafenis plaats moet vinden in York omdat de koning daar een groot deel van zijn leven woonde. Ze spanden een proces aan.

Het Britse hooggerechtshof heeft zich over de zaak gebogen en vrijdag bepaald dat de koning in Leicester wordt begraven en niet in York. De rechters willen dat de koning een nieuwe “waardige” begrafenis krijgt “zodat hij eindelijk kan rusten”.

- advertentie -
Sint Maarten / cc
Sint Maarten / ccIn bijzijn van prinses Beatrix…
RomeinseLimes.nl
RomeinseLimes.nlDinsdag is er een speciale website gelanceerd over…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net