Archeologen stap dichter bij graf Richard III

Richard III en zijn vrouw Anne Neville op een glas-in-lood-raam in Cardiff Castle
Archeologen hebben in Leicester de kerk gevonden waar de Engelse koning Richard III ruim vijfhonderd jaar geleden werd begraven. Dat melden Britse kranten op basis van verklaringen van de onderzoekers. Richard is de enige Britse vorst van wie de laatste rustplaats onbekend is.

Koning Richard III van Engeland is onder meer bekend dankzij een toneelstuk van Shakespeare. De koning regeerde van 1483 tot 1485 en kwam om het leven tijdens de slag bij Bosworth. Richard- advertentie -
Richard III van Engeland

III nam het op tegen een leger onder leiding van Hendrik Tudor, de latere koning Hendrik VII, en werd verslagen.

Na zijn dood werd het lichaam van Richard III naar Leicester gebracht waar het naakt werd tentoongesteld om te bewijzen dat de koning daadwerkelijk was gestorven. Enkele dagen later werd hij begraven op een geheime locatie. Weer later kwam er toestemming om in een kerk alsnog een graf met monument te bouwen.

De locatie van die kerk waar Richard III in werd begraven, ging in de loop der tijd verloren waardoor ook niet meer duidelijk was waar de resten van de koning zich bevinden. Historici vonden onlangs aanwijzingen dat de kerk zich onder een parkeerplaats van een sociale dienst in Leicester zou bevinden. Onder de parkeerplaats zijn nu resten gevonden van een muur en volgens de onderzoekers kan die muur alleen van de kerk zijn.

De archeologen vonden eerder al de resten van een galerij van een klooster en omdat bekend was hoe dit complex er ongeveer uit moet hebben gezien, kregen de onderzoekers ook een beter idee van de locatie van de kerk. Behalve de resten van de muur van de kerk zijn er ook vloertegels gevonden.

Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet. Mochten er menselijke resten gevonden worden dan zal eventueel beschikbaar dna vergeleken worden met afstammelingen van de zus van Richard III.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: