Dark
Light

Graftombe voor koning Richard III ontworpen

Auteur:
1 minuut leestijd

Ontwerp voor de tombe van Richard III (Van Heyningen and Haward Architects)
Ontwerp voor de tombe van Richard III (Van Heyningen and Haward Architects)
De kathedraal van Leicester heeft deze week plannen onthuld voor de herbegrafenis van de Engelse koning Richard III (1452-1485).

Richard III
Richard III


Het skelet van deze koning, de laatste uit het Huis Plantagenet, werd in 2012 gevonden onder een parkeerplaats in Leicester. De koning kwam in 1485 om het leven tijdens de Slag bij Bosworth en werd opgevolgd door Hendrik Tudor, koning Hendrik VII.

Na zijn dood werd het lichaam van Richard III naar Leicester gebracht waar het naakt werd tentoongesteld om te bewijzen dat de koning daadwerkelijk was gestorven. Enkele dagen later werd hij begraven op een geheime locatie. Later kwam er toestemming om in een kerk een graf met monument te bouwen. De locatie van deze kerk, ging in de loop der tijd verloren, maar enige tijd geleden vonden archeologen het vrijwel intacte skelet van de koning.

Zoals al eerder aangekondigd komt er een officiële herbegrafenis. Of dit in Leicester zal zijn staat nog niet helemaal vast. De zogenaamde Plantagenet Alliance, waarin afstammelingen van de koning zijn verenigd, pleit ervoor de herbegrafenis plaatsvindt in York omdat de koning daar een groot deel van zijn leven woonde.

Kalkstenen sarcofaag

De kathedraal van Leicester gaat er echter van uit de herbegrafenis daar plaats gaat vinden en heeft al plannen ontwikkeld. Zo is er bijvoorbeeld een ontwerp voor een tombe gepresenteerd. Op de kalkstenen sarcofaag is een uitgesneden kruis te zien. De kist staat op een afbeelding van een witte roos, een symbool van het Huis York waar Richard ook toe behoorde.

Op het graf moeten de naam van de koning, zijn geboorte- en sterfdatum en zijn persoonlijke motto Loyaulte me Lie (Trouw bindt me) gegraveerd worden. Ook is het de bedoeling dat er een afbeelding van een wild zwijn op het graf wordt geplaatst omdat dit het embleem van de koning was.

Beoordeel dit bericht

Score: van 5 ()

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×