Schrijver Gabriel García Márquez (87) overleden

Gabriel García Márquez in 2002 (CC-Jose Lara)

Gabriel García Márquez in 2002 (CC-Jose Lara)

De wereldberoemde Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez is donderdag op 87-jarige leeftijd overleden. In 1982 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur.

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 geboren in Aracataca, een plaatsje aan de noordkust van Colombia. Na enige tijd rechten te hebben gestuurd besefte hij, volgens sommige berichten nadat hij het boek De Gedaanteverwisseling van Kafka had gelezen, dat hij schrijver wilde worden.


García Márquez ging hierna aan de slag als columnist en werkte ook langere tijd als verslaggever en filmrecensent voor El Espectador. Als journalist versloeg hij onder meer de communistische revolutie van Fidel Castro op Cuba. De schrijver raakte bevriend met de Cubaan.

In 1967 publiceerde de Colombiaan zijn bekendste werk: Honderd jaar eenzaamheid. Deze familiekroniek wordt beschouwd als het absolute meesterwerk van de auteur. Het boek vertelt het verhaal van verschillende generaties Buendía’s, die hun stad Macondo op het moeras veroverd hebben, ruim een eeuw voordat de stad haar apocalyptische einde vindt. Wereldwijd werden er dertig miljoen exemplaren van dit boek verkocht. Kenners noemen de schrijver een van de grootste literaire vertellers.

- advertentie -

In totaal schreef Gabriel García Márquez meer dan vijfentwintig boeken, waaronder ook De kolonel krijgt nooit post, Liefde in tijden van cholera en Over de liefde en andere duivels. Zijn laatste boek, de novelle Herinnering aan mijn droeve hoeren, verscheen in 2004. García Márquez schreef al enige tijd niet meer. De laatste jaren van zijn leven leed hij aan dementie. Hij overleed in zijn huis in Mexico.

Gabriel García Márquez overleden

App Koninklijk Den HaagDeze maand is een nieuwe…
Nieuwslezer Frits Thors (CC-Beeld en Geluidwiki)Frits Thors, één…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: