Tombe grondlegger Ottomaanse Rijk veiliggesteld

1 minuut leestijd
Satellietfoto van de tombe van Süleyman Shah
Satellietfoto van de tombe van Süleyman Shah

Turkse militairen zijn Syrië zaterdagavond binnengetrokken om de tombe van Süleyman Shah te evacueren. Dit om te voorkomen dat het heiligdom in handen zou vallen van IS.

Süleyman Shah (1178-1236) wordt beschouwd als een van de grondleggers van het Ottomaanse Rijk. Hij was de grootvader van Osman I, de stichter van de dynastie die het Ottomaanse Rijk oprichtte en bestuurde.

Tombe van Süleyman Shah
Tombe van Süleyman Shah
Süleyman Shah zou in 1236 zijn verdronken in de rivier de Eufraat. Zijn tombe, die bekend staat als “Türks tombe”, bevindt zich in Syrië, niet ver van de stad Kobani, en wordt door veel Turken beschouwd als een heilige plaats. Dankzij de verdragen van Ankara (1921) en Lausanne (1923) mag Turkije op deze plek de Turkse vlag en een erewacht plaatsen.

Opgeblazen

De 38 soldaten die het mausoleum bewaakten, zijn geëvacueerd en volgens de Turkse premier Davutoglu zijn de resten van de Süleyman ook in veiligheid gebracht. Ze zouden naar een plek in Syrië zijn vervoerd die onder controle is van het Syrische leger. Artefacten uit de tombe worden tijdelijk in Turkije bewaard.

Het gebouw zelf is opgeblazen om te voorkomen dat leden van IS het als basis kunnen gebruiken.

Bij de operatie – waarover vooraf geen overleg was gepleegd met partijen in Syrië – waren zeshonderd militairen en honderd militaire voertuigen betrokken, waaronder negenendertig tanks. Er kwam één militair om het leven. Dat gebeurde bij een ongeluk. Toen de operatie in gang was gezet werden de coalitietroepen geïnformeerd. Volgens de berichten zouden er geen gevechten zijn geweest met IS-strijders.

Turkish soldiers evacuate tomb of Suleyman Shah in Syria

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×