Karl Drais (1785-1851) – Uitvinder van de fiets

De Duitser Karl Drais wordt gezien als de uitvinder van de fiets. In 1816 maakte hij een zogenaamde loopfiets, ook wel velocipede en draisine genoemd.

Loopfiets van Karl Drais

Loopfiets van Karl Drais

Drais was voor die tijd al een tijd bezig geweest om een manier te vinden om het voortbewegen van de mens te vereenvoudigen. Op de fiets die hij ontwikkelde zaten geen trappers en de fiets was van hout. In feite was het voertuig meer een soort step, want de berijder moest zichzelf met de voeten voortduwen. Omdat mensen het lastig bleken te vinden op het voertuig te balanceren werden er veel drie- en vierwielers gemaakt.

In 1839 vond een Schot de eerste trappers uit. Deze draaiden nog niet rond en zaten vast aan het voorwiel.

Pas in 1865 komt er een fiets op de markt die veel gelijkenissen vertoont met onze fiets. De Fransman Pierre Michaux ontwikkelde toen samen met zijn zoon Ernest een fiets met een stalen frame, ijzeren wielen en trappers aan de voorkant van de fiets. Omdat er nog geen gebruik gemaakt werd van kettingaandrijving, werden de voorwielen van deze fietsen steeds groter gemaakt. Alleen dat kon zorgen voor meer snelheid.

- advertentie -

In 1870 ontstond het type fiets met hoog voorwiel: de hoge bi. Deze werd ontwikkeld door James Starley. Het tijdperk van de hoge bi duurde tot ongeveer 1885. Toen werd de fiets opgevolgd door de zogenaamde Safety.

Kettingaandrijving

Fiets van Pierre Michaux

Fiets van Pierre Michaux

De Safety dankte zijn naam aan het feit dat het fietsen erop een stuk veiliger was dan op de hoge bi. Beide wielen waren even hoog waardoor het stuk makkelijker fietsen was. Ook was de Safety de eerste fiets die gebruik maakte van kettingaandrijving. Deze fiets werd in 1885 ontwikkeld door de Engelsman John Kemp Starley. Hij noemde zijn fiets Rover. Later werd hij ook de eerste egenaar van het automerk Rover.

De Schot John Boyd Dunlop vroeg in 1888 patent aan op de luchtgevulde fietsbanden. Deze banden vervingen de massief rubberen banden. Dunlop moest zijn patent later overigens weer intrekken omdat iemand hem in 1845 voor bleek te zijn geweest. Dunlop behield wel het patent op het luchtventiel.

Ook interessant: Hoe we de fiets van de Engelsen jatten

Hoge bi

Hoge bi

Safety

Safety

https://www.youtube.com/watch?v=1yl2JWgGXz0 Je hebt uitvindingen die de hele wereld veranderen en uitvindingen die…
Klittenband - cc
De Zwitserse uitvinder Georges de Mestral werd vooral bekend door zijn uitvinding

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: