Van Gogh’s ‘Spittende boerin’ te zien in Leuven

Spittende boerin – Vincent van Gogh, 1885

Het Leuvense museum M verwelkomt aankomende donderdag het schilderij Spittende Boerin van Vincent van Gogh. Het doek komt helemaal uit China en is afkomstig uit de collectie van het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

De afgelopen tijd was het werk te bezichtigen in het Municipal Museum van Nanjing in Jiangsu, de Chinese zusterprovincie van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Vanaf volgende week is het werk dus te zien in Leuven. Het maakt dan onderdeel uit van de tentoonstelling Van voor Teniers tot na Ensor. Collectie Noordbrabants Museum te gast.

Leuven en Den Bosch hebben al 750 jaar een stedenband en de tentoonstelling vloeit daaruit voort. Het Noordbrabants Museum is op dit moment gesloten in verband met een verbouwing. Verschillende stukken zijn in deze periode in bruikleen gegeven aan Museum M.

- advertentie -

De daar lopende tentoonstelling biedt een dwarsdoorsnede van de collectie van Den Bosch en beslaat de periode van de latevijftiende eeuw tot midden twintigste eeuw. Museum M:

De topwerken uit het Noordbrabants Museum worden getoond in confrontatie met enkele zorgvuldig geselecteerde kunstwerken uit de M-collectie. Het verhaal van het oude hertogdom Brabant, waartoe zowel Leuven als Den Bosch behoorden en dat ook in de M-collectie een bindmiddel is, krijgt hierdoor een nieuwe dimensie.

Er zijn onder meer werken van navolgers van Bosch, Rubens en Van Dijck te zijn net als werken van schilders als Constant Permeke, Edgard Tytgat, James Ensor en Jan Sluijters. Vanaf volgende week is er dus ook een schilderij van Vincent van Gogh te bewonderen.

De tentoonstelling Van voor Teniers tot na Ensor. Collectie Noordbrabants Museum te gast loopt nog 26 augustus 2012

european-museum-of-the-year-textiel
European Museum of the YearHet Textielmuseum in Tilburg heeft…
Verzetsmuseum Amsterdam
Borduurwerk dat Titia Gorter in het Oranjehotel maakte -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: