Vijf miljoen euro voor restauratie Boekentoren Gent

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een premie van ruim vijf miljoen euro uitgetrokken voor de restauratie van de beroemde Boekentoren in Gent.

De 64 meter hoge boekentoren dateert uit 1942 en werd ontworpen door de Belgische architect Henry Van de Velde. Er worden zo’n drie miljoen boeken bewaard en het is daarmee de belangrijkste opslagplaats van de Gentse universiteitsbibliotheek.


De restauratiepremie is bedoeld voor de tweede fase van de restauratie. Deze fase maakt deel uit van een grootschalige restauratiecampagne, waarvoor vorig jaar een meerjarige subsidieovereenkomst werd ondertekend tussen de Vlaamse overheid en Universiteit Gent.

- advertentie -

De Boekentoren van de Gentse Universiteitsbibliotheek en het voormalig Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde staat sinds 1992 op de lijst van de beschermde monumenten. Minister Bourgeois naar aanleiding van de premietoekenning:

De Boekentoren, een betonnen constructie van 64 meter hoog, is een van de iconen van de architectuur uit het Interbellum en is een meesterwerk van een van onze belangrijkste ontwerpers uit de twintigste eeuw, Henry Van de Velde. De honderdvijftigste verjaardag van zijn geboorte zullen we volgend jaar herdenken. Door de ligging op de Blandijnberg, de hoogste plaats van de stad, is de Boekentoren een sober en elegant architecturaal oriëntatiepunt in het stadsbeeld.

De komende tijd worden onder meer de gevels onder handen genomen. Ook worden het stalen schrijnwerk en een deel van het interieur aangepakt.

herita-logo-gr

[caption id="attachment_18228" align="alignleft" width="265"]Logo van de nieuwe erfgoedinstelling

Vlaanderen is sinds vrijdag een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: