Vijftig bewakers Auschwitz opgespoord

De Duitse justitie heeft vijftig bejaarden opgespoord die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in vernietigingskamp Auschwitz werkten. Dat melden Duitse media zaterdag.

De mannen, allemaal Duitsers van in de negentig, zijn opgespoord door het Centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden in Ludwigsburg. Het is de bedoeling dat er zaken tegen de mannen worden aangespannen. De voormalige bewakers zullen dan vermoedelijk aangeklaagd worden voor medeplichtigheid aan moord.


Het Centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden spoorde de bewakers op nadat oorlosmisdadiger John Demjanjuk in 2011 in Duitsland was veroordeeld. Een rechtbank in München oordeelde toen dat Demjanjuk medeplichtig was aan de moord op ongeveer 28.000 Joden in vernietigingskamp Sobibor. Demjanjuk ging in hoger beroep maar overleed enige tijd later.

- advertentie -

Naar aanleiding van de uitspraak in de Demjanjuk-zaak menen medewerkers van het onderzoekscentrum dat andere zaken tegen voormalig bewakers ook kans van slagen kunnen hebben, zelfs als getuigenverklaringen ontbreken. De dienst heeft nu dus vijftig van deze voormalige Auschwitz-bewakers opgespoord. De hoogbejaarde Duitsers wonen verspreid over het hele land.

Het Centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden probeert sinds 1958 nazi-misdadigers voor de rechter te krijgen. Sinds de oprichting heeft de dienst al meer dan zevenduizend nazi-misdadigers opgespoord.

Auschwitz

Toen Russische troepen vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945 bevrijdden, troffen ze slechts enkele duizenden overlevenden aan. Tijdens de oorlog werden minimaal 1,1 miljoen mensen omgebracht in Auschwitz. Het merendeel van hen was Joods en het grootste deel van de gevangenen was direct na aankomst vergast. Auschwitz werd hét symbool van de gruwelijkheden van het naziregime.

Gerelateerde boeken:

In 2006 publiceerde historica Monika Diederichs het boek Wie geschoren wordt moet…
Een NSKK-man regelt het verkeer - Posen (Poznań), 1939…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: