Vlaamse Monumentenprijs naar abdijcomplex ‘De Bijloke’

Foto: Onroerend Erfgoed

De Vlaamse Monumentenprijs 2011 is gewonnen door abdijcomplex ‘De Bijloke’ in Gent. De Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft dat maandag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Brussel.

De Vlaamse Monumentenprijs wordt ieder jaar toegekend aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Minister Bourgeois over de prijs:Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten. We moeten het talrijk waardevol Vlaams erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven.

Dit jaar is de prijs, waaraan een geldbedrag van vijftienduizend euro is verbonden, dus gewonnen door voormalig abdijcomplex ‘De Bijloke’ in Gent. Het complex ontvangt de prijs voor de wijze waarop het is gerestaureerd en een nieuwe bestemming heeft gekregen. Het voormalige abdijcomplex herbergt momenteel een nieuw stadsmuseum: het STAM.

- advertentie -

Enige tijd geleden werden twee delen van de voormalige abdij die in het begin van de negentiende eeuw van elkaar gescheiden werden, namelijk het Bijlokemuseum en het Bijlokeklooster met bijhorende tuinen, opnieuw samengevoegd tot één geheel. Daarnaast werd er een nieuw entreegebouw gecreëerd. Bourgeois over het complex:

De omvorming van het abdijcomplex tot het stadsmuseum is een prachtig voorbeeld van hoe je op een geïntegreerde manier en op basis van een interdisciplinaire aanpak een volledige site kan restaureren, herwaarderen en herbestemmen. Dit prachtige monument is bovendien ook toegankelijk voor het publiek, zodat iedereen kan meegenieten van de investering van de restauratie.

Er waren dit jaar eenenzestig kandidaten voor de Vlaamse Monumentenprijs. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door kasteeldomein Pietersheim.

Historisch redeneren in het klaslokaalWetenschappers van de Universiteit van…
Grafmonument van Maarten TrompDe Rijksgebouwendienst heeft dinsdag het grafmonument…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: