Vroegmiddeleeuws zwaard gevonden bij baggeren Vecht

Deel van het zwaard – Foto: Waternet

Tijdens baggerwerkzaamheden is bij Maarssen een vroegmiddeleeuws slagzwaard gevonden. Het zwaard dateert uit de achtste eeuw. Dat meldt waterbeheerder Waternet.

Het zwaard voor de behandeling – Foto: Waternet


De Vecht wordt momenteel in zijn geheel gebaggerd. Het is voor het eerst dat dit gebeurt. Tijdens deze schoonmaak komt ook allerlei afval dat in de afgelopen eeuwen in de rivier is gegooid naar boven. Daartussen zitten veel oude vondsten die een beeld geven van hoe de mens door de tijd leefde met de rivier de Vecht.

De meest bijzondere vondst tot nu toe is een vroegmiddeleeuwse spatha: een stalen slagzwaard uit ongeveer 800 na Christus. Een dergelijk zwaard werd alleen gedragen door mannen van hoge rang. Om een zwaard als dit te verwerven was status en macht nodig. De kling is gesmeed (gedamasceerd) uit verschillende lagen ijzer, wat een soort staal vormt met mooie patronen.

- advertentie -

De vondsten uit de Vecht stammen uit allerlei perioden: van de Romeinse Tijd tot de Tweede Wereldoorlog. Om de vondsten veilig te stellen heeft Waternet de archeologische begeleiding uitbesteed aan ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort.

Het middeleeuwse zwaard is inmiddels geconserveerd en gerestaureerd. Vanaf 11 juni is het te zien in het Rijksmuseum van Oudheden, in een tijdelijke tentoonstelling samen met gelijksoortige zwaarden.

Het zwaard – Foto: Waternet

Gerelateerde boeken:

Foto: zakynthos.gov.grVoor de kust bij Alykanas op het eiland…
Piet Mondriaan, 1922Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD), een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: