Yad Vashem-onderscheiding voor uitvinder kunstnier

Willem Kolff – Foto: CC/KNAW

De Nederlandse uitvinder Willem Kolff en zijn ex-vrouw ontvangen postuum de Yad Vashem-onderscheiding. Dit is de hoogste onderscheiding die de staat Israël kent. Hij is bedoeld voor mensen die zich tijdens de oorlog inzetten voor het redden van Joden.

Willem Kolff is ook bekend als de uitvinder van de kunstnier. Tijdens de oorlog verrichtte hij samen met zijn vrouw Janke verzetswerk in Kampen. Ook namen ze een zesjarig Joods jongetje als onderduiker in huis. Ze deden of deze Erik Meijler een vriendje kun kinderen was. Meijler overleefde de oorlog en wilde de familie Kolff graag eren. Samen met zijn biograaf Herman Broers, vroegen ze daarom de Yad Vashem-onderscheiding aan.

Willem Kolff ontwikkelde kort na de Tweede Wereldoorlog de eerste kunstnier, de voorloper van de hedendaagse dialyse. Hij overleed in 2009 in de Verenigde Staten.

- advertentie -

Replica van een oude grenspaalNa de Tweede Wereldoorlog wilde…
Kokertje om de poot van de duif - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: