Dark
Light

Yad Vashem-onderscheiding voor uitvinder kunstnier

Auteur:
1 minuut leestijd

Willem Kolff – Foto: CC/KNAW
De Nederlandse uitvinder Willem Kolff en zijn ex-vrouw ontvangen postuum de Yad Vashem-onderscheiding. Dit is de hoogste onderscheiding die de staat Israël kent. Hij is bedoeld voor mensen die zich tijdens de oorlog inzetten voor het redden van Joden.

Willem Kolff is ook bekend als de uitvinder van de kunstnier. Tijdens de oorlog verrichtte hij samen met zijn vrouw Janke verzetswerk in Kampen. Ook namen ze een zesjarig Joods jongetje als onderduiker in huis. Ze deden of deze Erik Meijler een vriendje kun kinderen was. Meijler overleefde de oorlog en wilde de familie Kolff graag eren. Samen met zijn biograaf Herman Broers, vroegen ze daarom de Yad Vashem-onderscheiding aan.

Willem Kolff ontwikkelde kort na de Tweede Wereldoorlog de eerste kunstnier, de voorloper van de hedendaagse dialyse. Hij overleed in 2009 in de Verenigde Staten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×