Zes topstukken voor Nederland behouden

De Vereniging Rembrandt heeft onlangs zes tekeningen van Nederlandse meesters uit de collectie Van Regteren Altena aangekocht. De werken zijn daarmee voor Nederland behouden.


Op 10 juli van dit jaar werden bij Christie’s in Leiden een groot aantal topstukken uit de Collectie Van Regteren Altena geveild.

Volgens de Vereniging Rembrandt waren verzamelaars van over de hele wereld aanwezig om op deze werken te bieden. De vereniging wist de hand te leggen op zes topstukken. Deze zijn nu toegevoegd aan de prentenkabinetten van het Rijksmuseum in Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en Teylers Museum. De drie musea kregen door deze actie meer tijd om de benodigde fondsen te organiseren voor hun eigen aandeel in de aankoop.

Aangekocht zijn zes topstukken van relatief onbekende Nederlandse meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw: Matthijs Cock, Jan Cornelisz. Vermeyen, Abraham Bloemaert, Hans Savery, Johan Lagoor en Adriaen Verboom. Teylers Museum:

- advertentie -

Stuk voor stuk zijn het belangrijke aanvullingen voor de drie museumverzamelingen. Bovendien zijn ze alle zes een verrijking voor de Collectie Nederland. Zo zijn de tekeningen van Vermeyen in Nederland op één hand te tellen. Van Lagoor is dit de enige bekende gesigneerde tekening. In het geval van Bloemaert betreft het een directe voorstudie voor een schilderij in Museum Boijmans Van Beuningen.

Kustlandschap met de H. Christoffel, ca. 1540 - Matthijs Cock (ca. 1509-1548) - Rijksmuseum

Kustlandschap met de H. Christoffel, ca. 1540 – Matthijs Cock (ca. 1509-1548) – Rijksmuseum

Inmiddels hebben de drie musea hun aandeel in de aankoop voldaan en zijn de tekeningen aan hen overgedragen. De zes tekeningen zijn tot en met 25 november te zien in een kleine presentatie in het Prentenkabinet van Teylers Museum.

Rijksmuseum-assortiment van Albert Heijn
Het Rijksmuseum en supermarktketen Albert Heijn hebben afgesproken voor een periode van…
DWDD - Pop up museum
De Wereld Draait Door opent eind januari in het centrum van Amsterdam…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: