Zwarte soldaat tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (ca. 1863)

Zeldzame foto van een Afro-Amerikaanse soldaat die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) vocht voor de Noordelijke staten. Op de foto zijn ook zijn vrouw en vermoedelijk twee van zijn kinderen te zien.

Emancipatieproclamatie

Emancipatieproclamatie

Hoewel zwarte Amerikanen al meevochten tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog van 1775-1783 werd er in 1792 een federale wet aangenomen die het negers verbood toe te treden tot het Amerikaanse leger. Tijdens de burgeroorlog werd deze wet aangepast. President Abraham Lincoln had hier verschillende redenen voor: hij had te kampen met een tekort aan blanke vrijwilligers en daarnaast vluchtten er steeds meer voormalige slaven vanuit het zuiden naar het noorden.

Verschillende legerleiders hadden wel aangegeven dat vrijgemaakte slaven wat hen betreft dienst mochten doen in hun leger, maar dat stuitte toen nog op veel verzet.

Op 17 juli 1862 werd de Tweede Confiscation Act aangenomen die verklaarde dat slaven van landverraders vrij zouden zijn. Vijf dagen later presenteerde Lincoln zijn eerste versie van de Emancipatieverklaring, waarin hij uiteindelijk bekend zou maken dat in totaal drie miljoen slaven de vrijheid zouden krijgen. Een beslissend moment in de Amerikaanse Burgeroorlog.

Door deze ontwikkelingen traden steeds meer vrije zwarten toe tot het leger van de Unie. Rond het eind van de Amerikaanse Burgeroorlog telde het leger naar schatting 179.000 zwarten. Het totale landleger van de Unie telde toen zo´n 180.000 manschappen.
Het hondje van George S. Patton
Op 21 december 1945 overleed de Amerikaanse generaal George S. Patton bij…
De schoen van een 'moonshiner' (ca. 1922)
In Amerika, the land of the free, was het drinken en stoken…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: