1,5 miljoen voor restauratie sanatorium Joseph Lemaire

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim anderhalf miljoen euro toegekend aan voormalig sanatorium Joseph Lemaire in Overijse, Vlaams-Brabant.

Het sanatorium werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd in opdracht van de socialistische verzekeringsmaatschappij La Prévoyance Sociale. Het werd vernoemd naar de toenmalige directeur van die socialistische verzekeringsmaatschappij: Joseph Lemaire. Sinds 1993 staat het door de architecten Fernand en Maxime Brunfaut ontworpen sanatorium op de lijst van beschermde monumenten.

Het Vlaams ministerie heeft echter geconstateerd dat het sanatorium door jarenlange leegstand en achterstallig onderhoud momenteel toch in een erg slechte bouwfysische staat verkeert. Minster Bourgeois:

“Dit restauratiedossier past in de herbestemming van het sanatorium tot rusthuis en serviceflats. Herbestemming is de ideale manier om waardevolle gebouwen een toekomst te geven. Dit modernistisch complex, met invloeden van het Bauhaus en Le Corbusier, neemt als dusdanig een belangrijke plaats in onze architectuurgeschiedenis van het interbellum.”

Het sanatorium staat sinds 1987 leeg en raakte in de periode hierna in verval.

- advertentie -

Reportage uit 2008 over onder meer het sanatorium Joseph Lemaire

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: