Dark
Light

1,5 miljoen voor restauratie sanatorium Joseph Lemaire

Auteur:
1 minuut leestijd
Sanatorium Joseph Lemaire / Foto: Vlaamse overheid
Sanatorium Joseph Lemaire / Foto: Vlaamse overheid

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim anderhalf miljoen euro toegekend aan voormalig sanatorium Joseph Lemaire in Overijse, Vlaams-Brabant.

Het sanatorium werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd in opdracht van de socialistische verzekeringsmaatschappij La Prévoyance Sociale. Het werd vernoemd naar de toenmalige directeur van die socialistische verzekeringsmaatschappij: Joseph Lemaire. Sinds 1993 staat het door de architecten Fernand en Maxime Brunfaut ontworpen sanatorium op de lijst van beschermde monumenten.

Het Vlaams ministerie heeft echter geconstateerd dat het sanatorium door jarenlange leegstand en achterstallig onderhoud momenteel toch in een erg slechte bouwfysische staat verkeert. Minster Bourgeois:

“Dit restauratiedossier past in de herbestemming van het sanatorium tot rusthuis en serviceflats. Herbestemming is de ideale manier om waardevolle gebouwen een toekomst te geven. Dit modernistisch complex, met invloeden van het Bauhaus en Le Corbusier, neemt als dusdanig een belangrijke plaats in onze architectuurgeschiedenis van het interbellum.”

Het sanatorium staat sinds 1987 leeg en raakte in de periode hierna in verval.

Reportage uit 2008 over onder meer het sanatorium Joseph Lemaire

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Ook interessant

×