166.000 voor ansichtkaartje van Picasso

Een verzamelaar heeft maar liefst 166.000 euro betaald voor een ansichtkaart die in 1918 verstuurd werd door de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso. Het zou gaan om een wereldrecord voor een postkaart. Op het kaartje is een kleine kubistische pentekening van de meester te vinden.

Picasso verstuurde de kaart in september 1918 naar de Franse dichter Guillaume Apollinaire, maar die ontving hem nooit. De ansichtkaart ging retour afzender en Apollinaire overleed korte tijd later aan de Spaanse Griep.

Op de voorkant is een foto te zien van de Zuid-Franse stad Pau en de achterkant bevat, naast het adres van Apollinaire, een portret van de dichter in kubistische stijl. Het Duitse veilinghuis Gärtner zegt de kaart in bezit te hebben gekregen via een Franse zakenman.

Boek: Life with Picasso

- advertentie -
Voorzijde van de door Picasso verstuurde postkaart
Voorzijde van de door Picasso verstuurde postkaart

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: