Archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en de Yarmouk Universiteit (Jordanië) hebben in de Jordaanvallei een 2700 jaar oud heiligdom gevonden. Er zijn onder meer paardenbeeldjes gevonden, meldt het RMO.
De vondst is afgelopen najaar gedaan op de nederzettingsheuvel Tell Damiyah, langs de oostoever van de rivier de Jordaan.
De resten van het heiligdom stammen uit de late IJzertijd (7de eeuw v.Chr.) en bestaan uit een rechthoekig gebouw (8×6 meter) met bepleisterde kleitichel muren, een dak van houten balken en klei, en een platform aan de westelijke zijde. Het is door brand verwoest. Volgens de archeologen is dit het eerste gebouw uit de late IJzertijd met een religieuze functie dat in de Jordaanvallei is opgegraven. Uit deze periode waren hier tot nu toe slechts een paar woonhuizen, een enkel publiek gebouw en een begraafplaats bekend.
In en rond het gebouw vonden de archeologen vijftien beschilderde terracotta beeldjes van paarden en vrouwen. Een van de paardenbeeldjes is gevonden in een zogenaamde ‘offerstandaard’, een soort sokkel van terracotta waarop men een offer kon leggen. Behalve de beeldjes werden ook scarabeeën en zegels uit Egypte en Irak gevonden. De gevonden objecten blijven in het land van herkomst, dus in Jordanië.
Vermoed wordt dat het gevonden heiligdom niet alleen gebruikt werd door de lokale bevolking maar ook door handelaren en reizigers. Tell Damiyah bevindt zich namelijk op een kruispunt van twee belangrijke handelswegen: bij een oversteekplaats van de Jordaan.