400 jaar betrekkingen met Turkije

Niet alleen de Turkse mannen waren aan het werk, maar ook hun echtgenoten – Foto: Turks Museum Nederland
Dit jaar wordt op verschillende manieren stilgestaan bij het feit dat Nederland en Turkije precies vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen met elkaar onderhouden. Het Haags Historisch Museum presenteert vanaf eind deze maand een tentoonstelling in het Atrium van het Haagse stadhuis.

In deze presentatie worden verschillende facetten van de vierhonderd jaar onderlinge betrekkingen tussen Nederland en Turkije berlicht. Een korte geschiedenis aangevuld met tal van foto’s laat zien hoe Nederland en Turkije hun band hebben opgebouwd. De handelsbetrekkingen komen aan bod, evenals de Turken van de eerste generatie. Tot slot richt de presentatie zich ook op de Turkse Hagenaars, hun migratiegeschiedenis en onze gezamenlijke Haagse geschiedenis.

De tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van het Turks Museum Nederland, het Turkije Instituut, het Nationaal Archief, het Haags Gemeentearchief, Museum Meermanno en de Bibliotheek Den Haag.

- advertentie -De tentoonstelling wordt geopend op 27 februari en is vervolgens tot en met 11 maart gratis te bezoeken.

De presentatie is een aanloop naar onder andere de tentoonstelling 400 jaar Turkije en Nederland die vanaf 26 april tot en met 2 september 2012 in het Haags Historisch Museum te zien zal zijn. Deze tentoonstelling zal dieper ingaan op de eeuwenoude band tussen Nederland en Turkije, met daarbij speciale aandacht voor de Turken in Den Haag.


Archiefstukken:

 • ‘Iemands doopceel lichten’

  ‘Iemands doopceel lichten’

  Wanneer iemands doopceel wordt gelicht, wordt uitgebreid onderzoek naar een bepaald persoon gedaan. Waar komt deze uitdrukking vandaan? En wat is een doopceel eigenlijk? De doopceel is te vergelijken met … Lees verder »
 • Vredesvieringen belangrijk voor ontstaan Nederlandse identiteit

  Vredesvieringen belangrijk voor ontstaan Nederlandse identiteit

  Vredessluitingen geven een belangrijker impuls aan de nationale identiteit en kan een bindmiddel zijn tussen naties. Tegelijkertijd schuilt in elke vrede de kiem van de volgende oorlog. Lees verder »
 • Friese vikingen

  Friese vikingen

  In het Fries Museum in Leeuwarden is momenteel een expositie over het Noord-Nederlands kustgebied in de Vroege Middeleeuwen, “Wij Vikingen”. De boodschap is vrij simpel samen te vatten: de Noormannen … Lees verder »
 • De zeep der wijzen!

  De zeep der wijzen!

  Wanneer je in de jaren dertig De Echo, een lokale krant in het Land van Cuijk opensloeg, viel je oog meteen op een spannende tekening in de linker bovenhoek. Wat … Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister