Dark
Light

42 procent Oostenrijkers gematigd over Adolf Hitler

Auteur:
1 minuut leestijd

Adolf Hitler in 1937
Uit een onderzoek van de krant Der Standard blijkt dat 42 procent van de Oostenrijkers vindt dat onder Adolf Hitler “niet alles slecht” was. Het onderzoek werd uitgevoerd omdat het deze maand vijfenzeventig jaar geleden is dat de Anschluss, de aansluiting van Oostenrijk bij Duitsland, plaatsvond.

Het Duitse leger viel op 12 maart 1938 Oostenrijk binnen en ondervond toen geen tegenstand. Oostenrijk werd een provincie van het Duitse rijk. Na deze Anschluss werden in het land direct antisemitische maatregelen ingevoerd. Een maand na de annexatie werd er in het land nog wel een volksstemming gehouden maar dat was vooral vanwege propaganda-doeleinden. Maar liefst 99,75 procent van de Oostenrijkers zou toen aangegeven hebben vóór de inlijving te zijn.

Naar aanleiding van de vijfenzeventigste verjaardag van de Anschluss onderzocht de bekende Oostenrijkse krant Der Standard hoe er vandaag de dag in het land over Adolf Hitler en de Anschluss gedacht wordt. Hoewel er slechts 502 mensen werden ondervraagd zijn de uitkomsten toch opvallend. Maar liefst 42 procent van de ondervraagden gaf bijvoorbeeld aan dat onder Hitler “niet alles slecht” was.

Daarnaast denkt 54 procent van de ondervraagden dat Hitlers NSDAP nu met succes aan de verkiezingen zou kunnen deelnemen, als de partij na de oorlog niet was verboden. Het zijn volgens Der Standard met name jongere en hoog opgeleide Oostenrijkers die de electorale kansen van de nazi-partij redelijk hoog inschatten. Van de ondervraagden denkt 53 procent dat de Anschluss vrijwillig gebeurde, 46 procent ziet Oostenrijk als slachtoffer.

Meer over Adolf Hitler

×