Dark
Light

Activisten ontvreemden grafbeeld uit Afrika Museum

Auteur:
1 minuut leestijd
Still uit de video
Still uit de video

Het Afrika Museum bij Nijmegen is vrijdag bezocht door Franssprekende activisten die probeerden een Congolees grafbeeld te ontvreemden. De activisten, die hun actie live streamden op Facebook, zijn van mening dat het museum ongeveer een half miljoen spullen in de collectie heeft die geplunderd en gestolen zijn tijdens de kolonisatie in Afrika.

“We brengen alles terug naar huis. Het is ons erfgoed”, aldus de activisten in een begeleidend schrijven. Volgens het Nijmeegse musea zijn in musea in Parijs en Marseille eerder al soortgelijke acties uitgevoerd. De museale collecties die ze bij deze acties proberen mee te nemen zijn in de ogen van deze activisten geroofd en rechtmatig eigendom van de nazaten van herkomstgemeenschappen. Mogelijk gaat het in Nijmegen om dezelfde activisten. Het Afrika Museum:

“In Frankrijk worden deze activisten inmiddels vervolgd, en ook wij hebben aangifte gedaan. Het is nog niet bekend of en zo ja waarvoor het Openbaar Ministerie hen zal vervolgen.”

De beveiliging van het Nijmeegse museum besloot de activisten het vertrek niet te beletten, omdat de politie al zeer nabij was. Op deze manier probeerde men een “mogelijk handgemeen” te voorkomen, waarbij het beeld schade had kunnen oplopen. De politie heeft vijf verdachten aangehouden. Het beeld is inmiddels, ongeschonden, weer overgedragen aan het Afrika Museum. Het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW), waar ook het Afrika Museum onderdeel van uitmaakt, maakte vorig jaar bekend zelf actief op zoek te gaan naar roofkunst in de eigen collectie en dus niet meer af te wachten op claims.

De gestreamde video (ontvreemding en arrestatie):

Lees ook: Musea voor volkenkunde actief op zoek naar roofkunst in eigen collecties

×