Ahmadinejad weigert Holocaust te erkennen

//
1 minuut leestijd

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft in een maandag op CNN uitgezonden interview geweigerd de Holocaust te erkennen.

Ahmadinejad zei in de primetime talkshow Piers Morgan Tonight dat hij het niet zijn taak vindt om te oordelen wat er wel of niet gebeurd is in de geschiedenis. “Ik kan dat niet beoordelen”, aldus de president die verder zei dat onderzoekers en studenten de historische gebeurtenissen maar moeten onderzoeken.

Mythe

De Iraanse president hield zich daarmee voor zijn doen enigszins op de vlakte. Ahmadinejad houdt namelijk geregeld anti-westerse en anti-Israëlische toespraken. Begin dit jaar zei hij in een speech nog dat de Holocaust een “door het Westen en de kolonisten gecreëerde mythe” was om de oprichting van Israël te legitimeren.

In het interview met CNN zei Ahmadinejad verder onder meer dat er wat hem betreft in het Midden-Oosten geen plek is voor Israël. Anders dan Iran, zou Israël geen historische roots hebben in het gebied.

Opvallend was verder dat Ahmadinejad in het interview zei dat hij zelf goede relaties heeft met verschillende Joden. Ook zei hij geen probleem te hebben met huwelijken tussen moslims en Joden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie