Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Anna Paulowna krijgt grote tentoonstelling op Paleis Het Loo

Titel tentoonstelling: ‘Anna Paulowna, een kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof’

Paleis Het Loo werkt momenteel aan een grote tentoonstelling over Anna Paulowna. Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat deze zus van de Russische tsaar met koning Willem II trouwde. Hierdoor raakte het Huis van Oranje nauw verbonden met de Romanov-dynastie.

- ad -

Koningin Anna Paulowna door Nicaise De Keyser, 1849
Koningin Anna Paulowna door Nicaise De Keyser, 1849
Het feit dat Anna Paulowna precies tweehonderd jaar geleden in het huwelijksbootje stapte en naar Nederland verhuisde, is voor Paleis Het Loo aanleiding om een tentoonstelling aan de voormalige koningin der Nederlanden te wijden. Het museum belooft het leven van de Romanov-telg uitvoerig te belichten en ook veel objecten uit het voormalige bezit van de koning te tonen. Paleis Het Loo noemt de tsarendochter een van de meest kleurrijke vorstinnen die Nederland heeft gekend. De titel van de tentoonstelling luidt dan ook Anna Paulowna, een kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof.

Anna Paulowna was behalve koningin van Nederland, vooral Russisch grootvorstin. Zij vond etiquette erg belangrijk. In 1845 werd een Noord-Hollandse polder naar haar genoemd: de huidige gemeente Anna Paulowna. Samen met koning Willem II verzamelde ze veel kunst. Veel van die kunst belandde uiteindelijk in de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg.

De tentoonstelling is vanaf begin oktober te bezoeken.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las