Een groep archeologen is bij IJsselstein momenteel bezig met de opgraving van een begraafplaats met grafheuvels uit de Romeinse tijd.
De medewerkers van Archeologisch Dienstencentrum (ADC) hebben inmiddels vier van de graven blootgelegd. De graven zijn intact en dat is volgens de onderzoekers een ‘bijzonderheid voor de Nederlandse archeologie’. De exacte omvang van het grafveld is nog onbekend.
De vondst werd gedaan bij industrieterrein Over Oudland, aan de rand van het dorp IJsselstein. De graven bestaan uit een crematiegraf, een aarden heuvel (tumulus) en een kringgreppel. De grafheuvels zijn acht meter in diameter en volgens de onderzoekers goed bewaard gebleven dankzij een dik pakket klei.
De gevonden grafheuvels dateren uit de Midden-Romeinse periode (70-270 na Chr.). De onderzoekers vermoeden dat de begraafplaats hoort bij een Romeinse nederzetting die zich ongeveer tweehonderd meter verderop bevond.
De graven werden begin dit jaar al gevonden tijdens vooronderzoek in verband met de bouw van een nieuwe gemeentewerf op industrieterrein Over Oudland. De archeologen spreken van een primeur voor het Rivierengebied. “Elders in Nederland worden doorgaans alleen verstoorde grafheuvels of slechts de kringgreppels aangetroffen”, aldus de onderzoekers.
De vondsten worden overgebracht naar het provinciaal depot in Utrecht. Op 12 december wordt er een open dag gehouden. Geïnteresseerden kunnen dan een kijkje nemen bij de opgraving en deelnemen aan een rondleiding door de archeologen. Op andere dagen heeft het publiek geen toegang tot het terrein.
Boek: Romeinse sporen