Dark
Light

Archieven toegankelijker dankzij samenwerking Huygens ING en Nationaal Archief

Auteur:
1 minuut leestijd
Generale missiven uit het VOC-archief. (M. Gutierrez Rojas, Huygens-ING, 2007)
Generale missiven uit het VOC-archief. (M. Gutierrez Rojas, Huygens-ING, 2007)

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW) en het Nationaal Archief hebben vrijdag een samenwerkingscontract ondertekend voor het online beschikbaar stellen van archiefbestanden. Dankzij de samenwerking worden de archieven volgens de instellingen toegankelijker voor het publiek.

Images, meta data, zoeksystemen, transcripties en samenvattingen van alle oorkonden in Nederland van voor 1500, de Generale Missiven en de Resoluties van de Staten Generaal worden de komende jaren online beschikbaar gesteld. De oorkonden zijn een belangrijke bron voor onderzoek naar de Middeleeuwen.

De Generale Missiven, de rapportages van de Gouverneur-generaal vanuit Batavia aan de VOC, zijn van belang voor onderzoek naar de Nederlandse en Indonesische geschiedenis in het bijzonder en voor de geschiedenis van Azië in bredere zin. De VOC-archieven hebben het UNESCO-predicaat Memory of the World.

De Resoluties van de Staten Generaal (1576-1796) hebben grote betekenis voor onderzoek naar de Nederlandse Geschiedenis. Voor de periode waarin de Republiek een grote macht was, zijn zij zelfs van wereldhistorisch belang.

Het Nationaal Archief wil in samenwerking met verschillende onderzoeksinstellingen, archiefbestanden beschikbaar stellen aan onderzoekers.

Crowd editing

Daarnaast moeten andere, inhoudelijk deskundige instellingen en onderzoekers, dan wel het publiek in het algemeen, de mogelijkheid hebben meta data, transcripties (crowd editing) en commentaar bij te dragen. Huygens ING heeft al ervaring met de wetenschappelijke uitgave van dit materiaal. In de samenwerking waartoe nu besloten is, zal veel gebruik gemaakt worden van de nieuwe, digitale mogelijkheden om historische bronnen uit te geven.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×