Pakistaans politicus. Leider van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) en weduwnaar van voormalig premier Benazir Bhutto. Sinds september 2008 zelf premier van Pakistan.
Asif Ali Zardari wordt op 21 juli 1956 geboren in Karachi als de zoon van de Pakistaanse politicus Hakim Ali Zardari. Hij volgt zijn opleiding aan de St Patrick’s Hoge School, een van de oudste onderwijsinstellingen in het land.
Op 18 december 1987 trouwt hij met Benazir Bhutto met wie hij drie kinderen krijgt: Bilawal, Baktawar en Asifa. Tijdens het premierschap van zijn vrouw is hij lid van het nationaal parlement van Pakistan en tijdens haar tweede termijn is hij minister van Milieuzaken.
Rechtzaken
Asif Ali Zardari wordt in 1990 beschuldigd van chantage en gearresteerd. Volgens de aanklagers zou hij een bom aan de Pakistaanse zakenman Murtaza Bukhari hebben vevestigt om hem zo te dwingen geld aan hem te overhandigen. In 1993 werd de aanklacht ingetrokken en komt hij vrij. Zijn vrouw Benazir Bhutto is dan inmiddels weer premier.
In 1996 wordt Zardari opnieuw verdacht van een misdrijf. Ditmaal zou hij betrokken zijn bij de dood van zijn zwager Murtaza Bhutto. Sluitend bewijs is er echter niet. Tussen 1997 en 2004 zit Zardari verschillende keren vast op uiteenlopende verdenkingen, omder meer moord en corruptie. Van de twintig jaar dat hij met Bhutto getrouwd is geweest, brengt hij er elf door achter de tralies. In 2004 wordt hij veroordeeld vanwege meineed in een moordzaak. Kort hierna wordt echter duidelijk dat de rechter door medewerkers van premier Nawaz Sharif onder druk is gezet om tot een veroordeling te komen en wordt hij op vrije voeten gesteld.
‘Mister 10 Percent’
Geregeld verschijnen er berichten over mogelijke corruptie die door Zardari is geplaagd. De Zwitserse en de Spaanse justitie hebben miljoenen dollars op banken op naam van het echtpaar in Europa gevonden. Volgens sommigen is dit geld op corrupte wijze is verkregen. In Engeland ontdekten de media dat Zardari daar een landhuis met golf- en tennisbanen heeft gekocht. Aanvankelijk ontkende deze de aankoop, later gaf hij de aankoop toe.
Zardari zou verschillende bedrijven jarenlang verplicht hebben 10 procent van hun winst op een van zijn bankrekeningen te storten. Deze beschuldiging levert hem de bijnaam Mister 10 Percent op. Zelf ontkent hij altijd op oneigenlijke wijze zijn bankrekening te hebben gespekt. Volgens hem zijn de aanklachten tegen hem politiek geïnspireerd.
Weduwnaar
Na een ballingschap in Dubai en Londen keert Zardari op 18 oktober 2007 samen met zijn vrouw Benazir Bhutto terug in Pakistan. Zijn echtgenote is nog altijd de leider van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) en voert actief campagne. Het duo ontsnapt bij aankomst in Pakistan aan de dood. Een aanslag kost 140 mensen het leven maar zelf blijven ze ongedeerd. Op 27 december 2007 komt Zardari’s echtgenote alsnog om het leven tijdens een aanslag.
Na de dood van Benazir Bhutto blijkt dat deze in haar politieke testament heeft besloten dat haar man Zardari haar als politiek leider van de PPP moet opvolgen. Zardar schuift echter al snel zijn 19-jarige zoon Bilawal Bhutto Zardari naar voren als nieuwe leider. Vermoedelijk omdat hij vreest dat dat de tegenstanders van de PPP zijn niet onberispelijke verleden zullen gebruiken om de PPP in diskrediet te brengen.
President
Augustus 2008 laat Asif Ali Zardari weten zich verkiesbaar te stellen voor het presidentschap van Pakistan. Vanuit de Pakistaanse Volkspartij heeft men hem verzocht dit te doen. De beide kamers van het Pakistaanse parlement en de raden van de vier provincies in Pakistan kiezen op 6 september 2008 een nieuwe president. Zardari’s bericht komt na buiten kort nadat president Pervez Musharraf is afgetreden. Musharraf deed dit omdat de regeringspartijen PPP en de Moslimliga (PML) hadden aangekondigd een afzettingsprocedure tegen hem in gang te zetten.
Tijdens de verkiezingen in september 2008 behaalt Zardari een overgrote meerderheid van de stemmen. Op de tweede plaats eindigt Saeed-uz-Zaman Siddiqui, een voormalig rechter. Als de eerste resultaten van de verkiezingen binnenkomen roepen sommige leden van de PPP “lang leve Bhutto” waarmee duidelijk is dat deze Zardari zien als de opvolger van de Bhutto’s.